2024. április 26., péntek

A tánc magabiztosságot ad

Bicskei Rita táncoktató küldetése megtanítani az ifjúságot szeretettel táncolni

Az idén három faluban csaknem ötven kisdiák kezdte meg a klasszikus tánc tanulását. Zentagunarason, Csantavéren és Gunarason is zajlottak az órák heti két alkalommal, melyek vezetője Bicskei Rita táncoktató volt. A Keviből származó fiatal lány hét év alatt több táncstílusban is kipróbálta magát, többek között a bachatában, a kizombában, a klasszikus tánc és a néptánc terén. Ritát, a tánciskola vezetőjét és oktatóját a tánciskoláról kérdeztük.

Mióta oktatsz táncot?

– Öt éve foglalkozom táncoktatással. Az egyik fő oka, amiért elkezdtem, az a tánc iránti szeretetem. A másik pedig az, hogy tapasztalatom szerint korábban több helységben is kialakult egy rossz szokás, mégpedig az, hogy a fiatalok táncvizsgákon kiosztott helyezéseit megvásárolták a szülők, rokonok. A bálkirálynő és bálkirály címet egész egyszerűen pénzért megvették, így a tehetséges gyerekek álmait törték össze. Ezt a jelenséget sohasem értettem, hogy a táncot miért pénzben mérik. Arra törekszem a tánctanári pályám során, hogy a tanfolyamok végén kiadott díjak, helyezések visszanyerjék valódi értéküket.

Milyen táncokat tanulnak a fiatalok a tanfolyamokon?

– Az igazi klasszikusoktól kezdve, mint amilyenek a tangó, a keringők, az újabb modern divattáncokig. Például a manapság divatos pingvintánc is szerepel a repertoáron. A fiatalok összesen 16 fajta táncot sajátíthatnak el.

Melyek a legnépszerűbb táncok a fiatalok körében?

– A legnépszerűbb táncnak a társastáncok közül az užicei kóló és pingvintánc, a párostáncok közül pedig a sztepp és a slowfox. Az az észrevételem, hogy választáskor ezeket mosollyal az arcukon táncolták végig a gyerekek. Ritmusos tempójuk miatt igazán elmerülnek a dallam lüktetésében, meglátásaim szerint ezeket táncolva felszabadultabbak voltak, sokszor dúdolgatáson is rajtakaptam őket. Igyekeztem olyan fülbemászó táncdalokat választani, amelyek a mai fiatalság fáradhatatlan pörgéséhez illenek.

Melyik korosztály számára tanítottál táncot?

– A hagyományos nyári tánciskola, korosztályonként az általános iskola hetedikes és nyolcadikos tanulóira vonatkozik. Úgymond, hagyományként terjed a hír a falvakban a tanfolyammal kapcsolatban, a szülők követik, hogy mikor és hol kezdődnek az órák. Úgy érzem, egyre népszerűbb a standard táncok tanulása. A fiatalok a közösségi oldalakon kérdezősködnek, hogy mikor tartok órákat egy adott faluban.

Miben különbözött az idei tánciskola a múltbéliektől?

– Az idei év elég viharosan indult. Amikor úgy éreztük, fellélegezhetünk, akkor újra tilalmak és szigorú szabályok között találtuk magunkat, amit különösen egy tánciskolai tanfolyamra kivetítve volt aggasztó megélni. Véleményem szerint sikerült a legjobbat kihozni a helyzetből, igyekeztem a vele járó stresszt a hasznunkra fordítani. Kompromisszumokkal csökkentettük vagy épp növeltük az órák számát. A napi többórás együtt töltött idővel a gyerekek is jobban felszabadultak.

Mik a terveid a tánc oktatásával kapcsolatban?

– Minden évben próbálok valami újat nyújtani, haladni a felgyorsult világgal, egy-egy klasszikus táncot érdekessé varázsolni a mai generáció számára is. Szeretném, ha tovább terjedne a hír a fiatalok körében, hogy jó táncolni, és nem ciki, ha az ember illedelmesen is tud szórakozni. A tánc magabiztosságot nyújt, kellemes sport, ami fejleszti a mozgáskoordinációt, és segít harmóniát teremteni az ember életében.