2024. április 27., szombat
ZOMBOR

Ismét lesz participatív költségvetés

Szerbiában tíz helyi önkormányzat, köztük Zombor határozott 2014-ben a participatív költségvetés bevezetéséről. Ennek célja, hogy a lakosság maga döntsön a helyi adóból befolyó összeg egy részének felhasználásáról. Először javaslatokat tehettek a projektekre, majd ezek közül szavazással választották ki a következő költségvetési év során megvalósítandó beruházást.

Első évben, 2015-ben Őrszállás központjának rendezése kapta a legtöbb voksot, a rendelkezésre álló összegből rendbe tették a helyi közösség előtti térséget és felemeltek egy ivókutat. A következő évben a Tromeđa kirándulóhely rendezése kapta a legtöbb szavazatot. A cédulás szavazás mellett az önkormányzat 2017-ben bevezette az elektronikus voksolás lehetőségét. A döntő körben 1137 polgár szavazott, a nyertes projekt a kerényi óvoda rekonstrukciója lett.

Legtöbb polgár 2018-ban ismét a Tromeđára szavazott, ekkor építettek sétateret a kirándulóhely és az apatini híd között, és a kivilágítást is azonnal megoldották.

A participatív költségvetés tervezésébe tavaly a középiskolásokat is bevonták, a közvélemény-kutatás eredményeként újították föl a kerényi Rekreációs Központot.

Az idén is lesz participatív költségvetése Zombor városnak, de a járványügyi helyzet miatt kizárólag elektronikus úton lehet majd szavazni, valószínűleg szeptember végétől.