2024. április 26., péntek
MAGYARKANIZSAI META TERRA EGYESÜLET

Suskázó ökokertesek

A magyarkanizsai Meta Terra Egyesület Ökokert szekciója folyamatosan bővül, ami annak köszönhető, hogy lankadatlanul dolgoznak, ugyanakkor egyre többen felismerik a biokertészetben rejlő lehetőségeket is. Egész évben szerveznek szakmai tanácskozásokat, kirándulásokat, tanulmányutakat, kertlátogatásokat.

A találkozó ezúttal is igen hasznosnak bizonyult a résztvevők számára (Puskás Károly felvétele)

A találkozó ezúttal is igen hasznosnak bizonyult a résztvevők számára (Puskás Károly felvétele)

Az idén ugyan mellőzniük kellett a távolabbi pontokra való utazást, ennek ellenére nem maradtak el a megszokott találkozóik. Sőt, ahogyan mondták, mindegyiküknek több ideje jutott a saját kertjére, emellett az egymás közötti tapasztalatcsere is nagyon jól működik. Erről tett tanúbizonyságot a keddi esti magyarkanizsai összejövetelük is Toldi Máriánál, ahol tiszteletét tette a helyi önkormányzat mezőgazdasággal megbízott tanácstagja, Vass Zoltán is, aki nagy érdeklődést mutatott a szekció munkája iránt, és természetesen az együttműködés lehetőségét sem zárta ki.

– Az emberiség nagy kihívás előtt áll azzal, hogy nagymértékben megnövekedett a vegyszerfelhasználásunk, és úgy vélem, mindenképp támogatandó és kívánatos azoknak az embereknek a munkája, akik megpróbálják visszaszorítani a kémiai növényvédelmet, akár saját részükre termelnek, akár nagyobb mennyiségben próbálnak termékeket előállítani. Támogatásunk evidens, ugyanis fontosnak tartjuk, hogy minél többen megismerjék ezeket az elveket, és minél többen hajlandóak legyenek arra adni a fejüket, hogy vegyszermentes terménnyel lássák el legalább a saját családjukat – mondta Vass Zoltán.

Az ökokertészek délutáni találkája alkalmával a tapasztalatcsere mellett az új tagok számos új információhoz, segítségként megosztott tapasztalathoz is hozzájutottak a gyakorlottabbaktól egyebek mellett azzal kapcsolatban is, hogy milyen növényvédelmi praktikákat lehet bevetni. Az új tagok pedig kérdeztek, figyeltek, tanultak, és örömmel osztották meg sikerélményeiket. Kovács Bicskei Gábor például nemrégiben kezdett biotermelésbe, igaz, kis területen, ám nagyon jól jön neki a lehetőség, hogy van kitől kérdeznie.

– Tavaly óta vagyok tag, mivel úgy gondolom, az egészséges táplálkozás alapelvünk kell, hogy legyen. Csipkedem innen a tudást, kedvet kaptam a paradicsomtermeléshez, a palántákat is innen szereztem be. Kis kertemben több növény is van, amiket a biotermelés elvei szerint gondozok, ebben pedig nagy segítségemre van az Ökokert szekció, amelynek tagjaihoz bátran lehet tanácsért fordulni – mondta Gábor. Mellette új tag Körmöczi Zoltán is, aki hivatalosan most lett biotermelővé avatva, viszont már régóta az egészséges táplálkozás híve.

– Az egészséges táplálkozás már régóta fontos részét képezi az életemnek, most pedig, amióta van egy kis kertem, a biogazdálkodás módszerei szerint dolgozgatok benne. Idén kapott igazán lendületet, amikor a vírushelyzet miatt be voltunk zárva. A krumpli, a hagyma, a paradicsom igen szépen termett, és jó érzés azt tudni, hogy amit megtermelek, az vegyszermentes, és ezáltal egészségesebb – mondta Zoltán.

Az ökokertészek amellett, hogy jóízűt ettek és beszélgettek, terményeket is cseréltek egymás között, azaz suskapiacot tartottak, ami a cserekereskedelem egyik formája. Következő találkozójukat a közeljövőben tartják majd meg Törökkanizsán, ám addig is örömmel látják köreikben az új tagokat, érdeklődőket.