2024. március 29., péntek
EURÓPA-LIGA

Őrült meccsel búcsúzott az Európa-liga-selejtezőtől a TSC

A topolyaiak drámai találkozón tizenegyespárbajban estek ki az El-ből

A topolyai TSC a 4:4-es rendes játékidő, 6:6-os hosszabbítás után a tizenegyespárbajban 5:4-re kikapott Zentán az Európa-liga-selejtező 2. fordulójában a román FCSB ellen. A gólgazdag mérkőzésen mindkét csapat megmutatta erősségeit és gyengeségeit, az adok-kapok végén a vendégek diadalmaskodtak.

A hét elején írtunk arról, hogy a román csapatnál pozitív koronavírusteszteket találtak, az összecsapás napjára pedig olyannyira megfogyatkozott az FSCB, hogy az is kérdéses volt, ki tud-e állni a vendégcsapat a meccsre, ugyanis kilenc játékos lett fertőzött. A román újságírók elmondása szerint az egykori Steaua hat-hét kulcsjátékosát mellőzte, de a két legjobb futballista – a szélső Coman és Man – a kezdőben kapott helyett. Nem volt ott azonban a pályán az első számú kapus, Andrei Vlad, helyette Románia U19-es válogatottjának hálóőre, Ducan védett. Az egymeccses párharcon két merőben eltérő támadójátékot szemlélhettünk: a TSC a labda megtartására összpontosított, hogy később ebből a helyzetből indulva találja meg a rést a pajzson, míg az FCSB villámgyors szélsőivel építette fel offenzíváit. A 12 gólt és 2 piros lapot hozó találkozó minden elképzelhető forgatókönyvet átírt, a legvégén pedig sokkal inkább a szerencse döntött, mintsem az időnként már nem is létező taktika.

A találkozó tűzijátékkal kezdődött, így Zenta város megkapta a városnapi szórakozását, igaz, kis késéssel, a műsort pedig a topolyai futballcsapat szponzorálta. A kezdő sípszót követően gyorsan nyilvánvalóvá vált, hogy a fiatal románok jókora gondot okoznak majd a fehér mezben játszó hazaiaknak, ennek ellenére a 11. minutumban Zec beadása után Milićević bólintott a kapuba. Alighogy feleszméltünk az első találatból, már jött is a második! Duronjić indult meg a bal oldalon, s egyéni akciója végén mesterien emelt át Ducan felett. Bő tíz perccel később egy jobb oldali ívelésre érkezett remekül Coman, s már szépített is. A 34. percben Ponjević begyűjtötte első, a 44. percben második sárga lapját, ezzel idő előtt mehetett zuhanyozni. A szünetre 2:1-es TSC-előnnyel vonultak el a csapatok, de a fordulás után Man szinte azonnal egalizált. A 2:2-es állás sem díszelgett sokáig az eredményjelzőn, hiszen Antonić egy szabadrúgás után könyörtelenül kihasználta a vendégek pillanatnyi megingását, és három méterről a hálóba lőtte a játékszert. Ezt követően Filipović óriási bravúrt mutatott be, de a 62. percben Antonić végzetes hibát követett el, a holland játékvezető jogosan ítélt büntetőt az FCSB-nek. A büntetőt Man magabiztosan értékesítette, kialakítva a 3:3-as döntetlent.

A csatának ekkor még közel sem volt vége! A bíró öt percet hosszabbított a rendes játékidő végén, a 92. minutumban pedig úgy tűnt, a TSC nem szerepelhet tovább az európai kupaporondon, ugyanis Balázs saját kapujába fejelte a labdát, ekkor 4:3 volt az FCSB-nek. Az újabb középkezdés után Tomanović a kiesés széléről visszahozta a topolyaiakat, 4:4! A rendes játékidő 8 gólt hozott, a továbbjutó kiléte azonban ismeretlen maradt.

A kétszer 15 perces hosszabbítás első félidejében a cserkén beálló Szilágyi a középpályán való szabálytalankodás miatt azonnali pirosat kapott, a TSC nyolc mezőnyjátékosra fogyatkozott, a kiállítás után a románok azonnal megszerezték ötödik góljukat. Hihetetlen, de a kék-fehérek egy szabadrúgás után Tumbasević révén 5:5-re javítottak. A fordulás után Petre a 108. minutumban 6:5-re alakította az állást, de Tomanović három perccel a hosszabbítás vége előtt újfent egalizált, 6:6! Az idegek harca tizenegyespárbaj formájában csak ezután jött: az FCSB hibátlan maradt, a TSC-nél Banjac rúgását hárította a fiatal hálóőr, így 5:4-gyel végül a román csapat jutott be a következő selejtezőkörbe, ahol a cseh Liberec vár a gárdára.

A meccs utáni sajtótájékoztatón nemcsak az újságírók, de maguk a szakvezetők is csak keresték a szavakat. Mihai Pintilii, az FCSB sportigazgatója elmondta, hogy ilyen őrült meccset még ő sem látott, de a legvégén a szerencsének köszönhetően a román csapat került ki győztesen a párharcból. A továbbiakkal kapcsolatban rengeteg a kérdőjel a 26-szoros román bajnoknál: „Nem tudjuk, mi lesz a következő fordulóban. Kilenc futballista koronavírus-fertőzött, egyetlen kapusunk maradt, most pedig már sérültjeink is vannak. A most tapasztaltakat mindenesetre nem szeretnénk még egyszer átélni…”

A románok után Szabó Zoltánon, a TSC vezetőedzőjén volt a sor, aki érthető módon rendkívül csalódottan értékelte a látottakat: „Jól kezdtük, 2:0-val a meccset, a szépítő találat után azonban jött egy buta kiállítás. Emberhátrányban a románok átvették az irányítást, a hosszabbításban döntetlen állásnál Szilágyinak még volt is egy helyzete, amit nem sikerült berúgnia. A büntetőknél sohasem lehet biztosra menni, egy kicsit hiányzott a szerencse is. Nagyon büszke vagyok a fiúkra, mert kettős emberhátrányban is küzdöttek. Nem örülök a kiesésnek, de remélem, hogy ez a küzdőszellem lendületet ad a bajnokságra.”

A topolyai együttes hétfőn a Mačvával mérkőzik a Szuperligában.

A Malmö nagy falat volt

A Fehérvár minimális arányban, 1:0-ra legyőzte a máltai Hibernians gárdáját, a Honvéd azonban hazai pályán 2:0-s vereséget szenvedett a svéd Malmőtől. A Partizan csak hosszabbításban tudta kiharcolni a továbbjutást a moldovai Sfîntul ellen az El-selejtező 2. körében. A fekete fehérek a 3. fordulóban a Charleroi-val mérkőznek, a Fehérvár pedig a Reims ellen lép pályára.

El-selejtező, 2. kör, érdekesebb eredmények: TSC–FCSB 4:4 (h. u. 6:6, 11-esekkel 4:5), Hibernians–Fehérvár 0:1, Honvéd–Malmö 0:2, Sfîntul–Partizan 0:0 (h. u. 0:1), Shamrock–Milan 0:2, Osijek–Basel 1:2, Servette–Reims 0:1, Teuta–Granada 0:4, Plovdiv–Tottenham 1:2.