2024. április 27., szombat

Kon: A hazatérőknek kötelező lesz az elektronikus jelentkezés

Dr. Predrag Kon járványtani szakorvos, az országos válságtörzs tagja megerősítette a Szerbiai RTV-nek, hogy mindazoknak a szerb állampolgároknak, akik koronavírus tekintetében kockázatosnak számító külföldi országból térnek haza pénteken 18 órától kötelezően jelentkezniük kell az egészségügyi elektronikus rendszerbe, azaz maguknak kell bevinniük személyes adataikat az elektronikus egészségügyi nyilvántartásba, vagy kartonba. Akik viszont a betegségre jellemző tüneteket észlelnek magukon, a COVID-rendelőkben kell jelentkezniük. Számítások szerint az országba hetente mintegy 50.000 ember érkezése várható, ami kibírhatatlan terhelést jelentene mindazoknak a szerveknek, amelyek ellenőrzik a házi karantén betartását.

Egyébként meglevő módszerről van szó, az e-zdravlje portált eddig is használhattuk saját egészségi állapotunk felmérésére. Meglehetősen egyszerű a használata, hiszen csak személyes adataink mellett a határátlépő nevét, és a beutazás időpontját kell beírni. A rendszerben tíz napig maradunk, ha nincs semmilyen tünetünk, 10 nap után magunknak kell kijelentkeznünk onnan.

Adataink megadásával bejelentkezünk a rendszerbe, s ezzel eleget tettünk polgári kötelezettségünknek, amennyiben azonban felszökik a testhőmérséklet, elveszítjük az íz- és szaglóképességünket, légzési nehézségeink akadnak, akkor jelentkezni kell a COVID-rendelőben.

Akik elmulasztják a bejelentkezést a rendszerbe és megfertőznek másokat, büntethetők, mert veszélybe sodorták polgártársaikat.

A válságtörzs értékelése szerint a járvány ilyen ellenőrzése járható, és sokkal egyszerűbb, mint a házi karanténban levők felügyelete.

A hazatérők, valamint az iskolák, az ünnepségek miatt a járványkockázat mindig fokozódhat, de Kon szerint a szakemberek mégsem számítanak a közeljövőben a fertőzöttek számának ugrásszerű növekedésére

.