2024. április 26., péntek

Épülhet a Béke

Washingtonban aláírták a Niš–Pristina autóút támogatásáról szóló szándéknyilatkozatot

 Az amerikai Nemzetközi Fejlesztési Pénzügyi Társaság (DFC) és az Amerikai Export-Import Bank (EXIM) ügyvezetői közép-európai idő szerint kedden este aláírták azt a szándéknyilatkozatot a belgrádi és a pristinai képviselőkkel, amelynek értelémében támogatni szeretnék a Béke autóút kiépítését Niš és Pristina között.

A projektum erőteljes jelképe lesz a Szerbia és Koszovó között alakuló, teljesen átformált kapcsolatoknak, de a regionális integráció mellett jelentősen hozzájárul a térség gazdasági fejlődéséhez is – hangsúlyozta a dokumentum aláírása után Adam Boehler, az amerikai pénzügyi társaság képviselője. Kiemelte, hogy a DFC és az EXIM elkötelezett az olyan befektetések megvalósulásában, amelyek által a régiókban helyreállhat a béke, új munkahelyek teremtődhetnek és egyenértékűen szolgálnák a tágyaló felek gazdasági érdekeit. A Ništ és Pristinát összekötő autóút jelentőségét Kimberly A. Reed, az EXIM képviselője is alátámasztotta, aki a projekt méltatásában kiemelte Donald Trump amerikai elnök szerepét is.

 Az amerikai pénzintézetek közleményükben kiemelik, hogy az aláírt dokumentumnak még nincs kötelező jellege, a támogatásról szóló hivatalos szerződés megkötéséig ugyanis még számos teendőt el kell végezni. A DFC és az EXIM küldöttsége a hónap végéig Belgrádba és Pristinába látogat, ahol tárgyalásokat folytat a befektetés konkrétumairól is. Az amerikai pénzügyi társaság egy kihelyezett iroda megnyitását is tervezi a szerb fővárosban, amely által hatékonyabban tudják majd kezelni mindazon projektek megvalósulását, amelyek a nemrégiben Washingtonban aláírt gazdasági megállapodásban szerepelnek – áll a közleményben.

Mint már korábban is beszámoltunk róla, a szerb kormány „befektetési bummnak” értékelte az összesen 4 milliárd dollár értékű, amerikai részesedéssel megvalósuló projektumokat. A Szerbia és Koszovó között folytatott párbeszéd egyik alappiléreként emlegetik a 77 kilométer hosszúságú Niš–Merdare–Pristina autóút megépítését. A több éve szorgalmazott, 920 millió euró értékű befektetést egyébként az Eupai Unió is támogatja, a Ništől Pločnikig húzódó, 33 kilométeres szakasz megépítésére ugyanis 40 millió eurót különítettek el, az Európai Befektetési Bank kölcsönein keresztül pedig további 100 milliós költségkeretet biztosítottak a Béke autóút első szakaszának megvalósítására – részletezte a napokban Zorana Mihajlović közlekedési, építésügyi és infrastrukturális miniszter. Kiemelte, hogy a Washingtonban megkötött gazdasági megállapodás előirányozza a Ništ és Pristinát összekötő vasútvonal kiépítését, valamint a Pristina–Merdare vasútvonal megvalósítását is.