2024. április 27., szombat
A hétvégén zárult a kajaksuli Magyarkanizsán

Soha ennyi gyerek

Több mint negyven gyermek részvételével tartották meg Magyarkanizsán a hagyományos kajakiskolát, amelyet a Testvériség Kajakklub szervezett. A 15 éves múltra visszatekintő nyári sporttábor még talán soha nem volt ilyen tömeges, amit az edzők azzal magyaráztak, hogy sokkal többen maradtak idén itthon, és választották a Tiszát kikapcsolódásul. Ugyanakkor azt is remélik, hogy az idei év meghozza a gyerekek kedvét ahhoz, hogy ne csak nyáron kajakozzanak, hanem közülük nőjön ki a következő nemzedék, hisz Magyarkanizsán hosszú múltra tekinthet vissza ez a sportág. A kisiskolásoknak szervezett tanfolyamon három csoportra osztották őket, és két hónapon át folyt az oktatás igencsak nagy lendülettel. Szombat délelőtt zárták a kajaksulit, ahol minden résztvevő megmutathatta az elsajátított tudást, a szülők és persze az edzők legnagyobb örömére.

A kajakklub elnöke, Csőke Rudolf elmondta, hogy kajakiskola nem egy rövid időszakot felölelő foglalkozás, hanem gyakorlatilag egész nyáron át tart, idén picit tovább is, mert a jó idő engedte.

Az újoncok lelkes csoportja (Puskás Károly felvétele)

Az újoncok lelkes csoportja (Puskás Károly felvétele)

A kezdők részére szervezett kajaksulit nagyon élvezték az egész nyár során, a zárónapon pedig mindannyian jelen voltak. Szeretnénk azt hinni, hogy népszerűsödik a kajaksport, és nem titkolt célunk, hogy közülük minél többen folytassák a kajakozást.

Apró István edzőtől megtudtuk, az idei kajakiskolába 43 gyerek jelentkezett, a tömegesítés ezáltal sikeresnek tűnik.

Nagyon fontos volt, hogy ez idő alatt tökéletes technikát sajátítsanak el, és továbbra is a klub sorait bővítsék, ahol kamatoztathatják és fejleszthetik a tudásukat a gyerekek. Örömünkre jelezték, hogy szeretnék tovább folytatni az edzéseket. A zárónapon négy csoportra osztottuk őket, ahol 300 méteres távot tettek meg azok, akik végig jártak a kajaksuliba. Javarészt a 2003–2010-es generációkból kerültek ki – mondta a nagy tapasztalattal rendelkező edző, aki egyúttal arról is beszámolt, hogy a közelmúltban tartott országos és tartományi bajnokságon a kanizsaiak öt érmet, három aranyat és két ezüstöt hoztak haza.

A résztvevők közül a 4. osztályos Fehér Balázs mesélte el, miért kezdett idén nyáron kajakozni:

Unatkoztam otthon, és nagyon jónak tűnt ez a lehetőség. Nem is bántam meg, hogy beiratkoztam, mert nagyon megszerettem a kajakozást, és szerintem még sokáig is fogom csinálni. Kezdetben csak a móló mellett haladtunk, akkor még sokan ki is pottyantak a kajakokból, de a végére mindenki belejött. Az is nagyon jó, hogy a Tiszán töltöttük az időt – mondta a magyarkanizsai kisfiú.

A záróversenyen jelen volt a Fejsztámer Róbert polgármester, aki szintén hosszú kajakosmúltra tekinthet vissza, így örömét fejezte ki a tömeges részvétel és a sport népszerűsödése okán.

Fontos, hogy minél több gyerek legyen a sportklubjainkban, mindegyik működése egyaránt lényeges. A sportéletet a község területén kétféle módon támogatjuk. Az egyik a klubok rendes működésének támogatása, 11 milliós éves összeg, e mellé biztosítjuk a sportösztöndíjat a legeredményesebbeknek, ugyanakkor létezik egy indirekt támogatási mód, amikor a versenyekre való eljutást támogatjuk – mondta a polgármester.

Jövőre már remélhetően meg lesz tartva az összes, egyébként szokásos verseny, amelyre gőzerővel készülnek a magyarkanizsai Testvériség Kajakklub tagjai.