2024. április 20., szombat
SPORTHÍREK

Gyenge magyar rajt

KÉZILABDA – NŐI BL

Rosszul kezdte meg a női Bajnokok Ligája új szezonját a két magyar csapat. Az A csoportban a Ferencváros a nyolcasból a papíron legerősebb gárdával, az orosz Rosztovval mérkőzött Érden. Elek Gábor együttese gyakorlatilag az első percektől futott az eredmény után, a szünetre pedig a Rosztov négygólos előnyt épített ki (12:16). A Fradinál csak Klujber Katrin (7) hozott átlagon felüli teljesítményt, ami döntőnek bizonyult, és bár a házigazdának sokkal jobban sikerült a hajrá (5:2), a pontmentés már nem jött össze. „Nagyon gyáván kezdtünk, és ez meg is határozta a mérkőzést. Az első félidőben nem védekeztünk jól, a támadójátékban bizonytalanok voltunk. A második félidő elején eladott egy-két labda óvatosabbá tett minket. A kapuban Bíró Blanka és Klujber Katrin kifejezetten jó teljesítményt nyújtott, és bár nem mondhatom, hogy bárki átlag alatt játszott, a sikerhez több kell” – fogalmazott a meccs után Elek Gábor.

A B csoportban a Győr meglepetésre csak döntetlenre volt képes a tornán debütáló CSZKA otthonában. Danyi Gábor csapata meglepően komoly ellenállással találkozott Moszkvában, és végül még a magyaroknak kellett pontot menteniük az utolsó percben Görbicz Anita szép egyéni megmozdulása révén.

Eredmények, 1. forduló, A csoport: Ljubljana–Kristiansand 26:27, Ferencváros–Rosztov-Don 25:26, Bietigheim–Esbjerg 26:33, Bukarest–Metz 31:26. B csoport: Brest–Vâlcea 28:21, Odense–Dortmund 32:27, CSZKA (M)–Győr 27:27, Podravka–Budućnost 29:26.

Martín marad az orosz kapitány

Szerződést hosszabbít az Orosz Kézilabda-szövetség a spanyol Ambros Martínnal, aki így továbbra is ellátja a szövetségi kapitányi tisztséget az olimpiai címvédő női válogatottnál. Az 52 éves szakembernek – aki 2012 és 2018 között a Győr vezetőedzőjeként négyszer nyerte meg a BL-t – a jövő nyárra halasztott tokiói olimpia végéig szól az új megállapodása, amennyiben csapata sikerrel veszi a kvalifikációs tornát. Martín egészen júliusig a kapitányi poszttal párhuzamosan ellátta a Rosztov-Don vezetőedzői tisztségét is, a nyáron azonban elköszönt az orosz bajnoktól.

NHL

Meccslabda a Dallasnál

Egyetlen győzelemre került attól a Dallas csapata, hogy bejusson a Stanley-kupáért zajló rájátszás fináléjába. Az NHL nyugati főcsoportdöntőjének negyedik meccsén a Vegas játszott veszélyesebben, sokkal többször lőtt kapura. A gólcsend a második harmad 8. percében szakadt meg, a Knights Martinez emberelőnyös góljával szerezte meg a vezetést. A Stars azonban négy perc múltán egyenlített (Pavelski), egy perccel a játékrész vége előtt pedig már a vezetést ünnepelte Benn emberelőnyös gólja után, amely később a győztes találatnak bizonyult.

Keleten gólgazdag mérkőzésen szépített az Islanders. A New York-iak az utolsó harmadra fordulva 3:1-re vezettek, de a Tampa szűk tíz perc alatt egyenlített. Az Islanders három és fél perccel a vége előtt szerezte meg ismét a vezetést, majd a hajrában egy üres kapus góllal pecsételte meg a győzelmet.

NHL, főcsoportdöntő, kelet: NY Islanders–Tampa Bay 5:3 (1:2). Nyugat: Dallas–Vegas 2:1 (3:1).

ÚSZÁS

Britből orosz!

A FINA hozzájárult, hogy ezentúl orosz színekben versenyezzen Tatiana Belonogoff, a britek junior Európa-bajnok úszója. A 19 éves sportoló országváltásának engedélyezéséről levélben értesítette a FINA az orosz sportági szövetséget. Belonogoff Angliában született, és ott is él, édesanyja viszont orosz származású, ezért is bírálhatta el pozitívan februárban beadott kérelmét a világszövetség. A fiatal versenyző 2018-ban a junior-Eb-n 50 méteres mellúszásban szerzett aranyérmet.