2024. április 27., szombat

Hat hete tüntetnek Lukasenko ellen

Több tízeren tüntettek vasárnap Minszk utcáin, és más fehéroroszországi nagyvárosokban is voltak demonstrációk Alekszandr Lukasenko ellen. A tömeg mindenütt a belarusz elnök lemondását követelte.

Ezúttal is nagy számban vezényeltek ki rendőröket, akik figyelmeztető lövést is leadtak. A hatóságok közlése szerint vasárnap kora estig csaknem 400 embert vettek őrizetbe.

A tömeg az államfő lakóhelyéül is szolgáló, zárt és szigorúan őrzött negyedbe akart bejutni. Az aluljárókat lezárták, a város központjában található Köztársasági Palota épületénél rendőrségi alakulatok vonultak fel.

A rendőri fellépéssel kapcsolatban határozott üzenetet fogalmazott meg Szvetlana Tyihanovszkaja. A Litvániába menekült ellenzéki vezető azt mondta, ideje, hogy a rendfenntartók az emberek és a jog oldalára álljanak.

Lukasenko hétfőn Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozik, amire utalva a tüntetők egyik vasárnapi szlogenje az volt: „Nem akarjuk, hogy eladja az országot.”

Orosz hírügynökségi jelentések szerint hétfőtől szeptember 25-ig orosz katonák és harci járművek (a Szláv Testvériség fedőnevű) hadgyakorlaton vesznek részt Fehéroroszország területén.