2024. április 27., szombat

Több a napközis gyerek, kevesebb az óvodás

Ada községben 445 kisgyermek kezdte meg a tanévet a Čika Jova Zmaj Iskoláskor Előtti Intézményben

A járványügyi helyzet miatt kényszerű óvintézkedések mellett kezdődött meg a 2020/21-es tanév a Čika Jova Zmaj óvodában is, ahova 445 gyermek iratkozott be, vagyis 15-tel több, mint az elmúlt tanévben.

Boja Patyi Sarolta (Csincsik Zsolt felvétele)

Boja Patyi Sarolta (Csincsik Zsolt felvétele)

Az intézményben zömében magyar nyelven, illetve kisebb részben szerb nyelven folyik az oktatás, mégpedig összesen huszonnégy csoportban, amelyből tizenhárom napközis és tizenegy óvodás. Az óvodának tíz épülete van, amelyek közül egy-egy van Völgyparton és Törökfaluban, három található Moholon és öt létesítmény Adán. Boja Patyi Sarolta óvodaigazgató elmondta, hogy a gyermekek kisebb része járt a félnapos óvodába, a többségük az egész napos tartózkodást nyújtó napközit választotta, ezért belső átszervezésre volt szükség.

– Az intézményünkben most négy épületben van egész napos tartózkodású csoport. Adán nyolc csoport működik, hét a bölcsőde épületében, egy pedig a Mito Radujkov utcai központi épületben. Moholon öt csoportot nyitottunk, négyet a napköziben és egyet a Bóbita óvoda épületében. Mindkét településen eggyel-eggyel több egész napos tartózkodású csoportot alakítottunk ki. A szülők részéről sokkal több volt a kérés, hogy a gyerek egész napos tartózkodásban vegyen részt. A normatív előírásokat figyelembe véve így tudtuk a csoportokat kialakítani. Több napközis csoportot nyitottunk, hogy ne legyenek nagy létszámú csoportok az egész napos tartózkodáson. Ebben a tanévben ugyanis a kisgyerekek ellátására van szükség, mivel nagyon sok az egy-, két-, három- és négyéves apróság – magyarázta Boja Patyi Sarolta.

– A nyári szünet végén lezajlott a szokásos nagytakarítás az intézményben, valamint a járványügyi helyzet miatt az alapítónak, Ada község önkormányzatának a segítségével megtörtént az összes épületünk külső és belső fertőtlenítése. Ezt a tanév folyamán is tervezzük elvégezni a helyzethez igazodva, ha szükség lesz rá, akkor sűrűben, ha nem, akkor ritkábban. A kialakult járványhelyzet fokozottabb figyelmet követel a pedagógusoktól és a szülőktől is. Már május 11-étől fogadtuk az egész napos tartózkodásra a gyerekeket, ezért a kolléganőknek is kialakult bizonyos fokú rutinjuk, és volt tapasztalatuk az ilyen jellegű munkával. Így talán kicsivel könnyebb volt a tanévkezdés, de még így sem volt zökkenőmentes. Sok apróságra kell figyelni, kezdve a cipő és a kéz fertőtlenítésétől a szájmaszk használatáig. A szülőktől elvárjuk, hogy amikor belépnek az intézmény épületeibe, akkor fertőtlenítsék a cipőt és a kezet, valamint használjanak szájmaszkot. A gyerekeknél fokozottan ügyelünk arra, hogy a kezüket minél gyakrabban mossák. A kisgyerekeknél nehéz elérni, hogy tartsák egymás között a távolságot. Ezt nehezebb nekik megmagyarázni, ehhez időre van szükség, hogy ők is megtanulják, milyen lépéseket kell megtenni, hogy egészségesek maradjunk. Az udvaron igyekezünk úgy kint tartózkodni, hogy a csoportok minél kevésbé vegyüljenek egymással. Az intézményen belül is a csoportszobákban, az épületekben sokkal többször megtörténik a fertőtlenítés a mindennapos takarítás mellett. Az asztalok, a kilincsek és a bútorok felületét, amelyekkel sűrűbben találkoznak a gyerekek, gyakrabban fertőtlenítjük. A fertőtlenítésben segített a helyi önkormányzat, amely biztosította a fertőtlenítőszert, és ahogyan már említettem, az épületek teljes fertőtlenítését is elvégezték – közölte az óvodaigazgató.

– A szeptemberi hónap a szocializáció időszaka. Az óvónők erre nevelik a gyerekeket, valamint a kialakult járványhelyzettel kapcsolatos tudnivalókat is igyekeznek belefoglalni a mindennapi munkájukba. Ismertetik a helyes kézmosást a gyerekekkel, akiknek igyekeznek megmagyarázni a távolságtartás fontosságát is. A járványhelyzet kihívás az intézménynek, a szülőknek és az óvodapedagógusoknak is. Lassan, fokozatosan és az előírt szabályok betartásával eredményes munkát tudunk végezni, csak időre van szüksége az óvodapedagógusnak és a szülőnek is – emelte ki Boja Patyi Sarolta.

– A gyerekek nem hordanak szájmaszkot az intézményben, de az óvónők hordanak, illetve a szülők is szájmaszkban érkeznek, persze a kéz és a lábbeli fertőtlenítése mindenkinek kötelező. Ha az intézményben belázasodik a gyermek, akkor értesítjük a szülőt, aki köteles elvinni az egészségházba. Miután meggyógyul, csak orvosi igazolással fogadjuk újra a gyermeket az intézményben. Amennyiben a szülő otthon észleli, hogy a gyermeke belázasodik, akkor azt jelzi az intézménynek, majd felkeresi vele az egészségházat – nyilatkozta az igazgató.

Az óvodába és napköziben induláshoz a szülőknek egyébként egy igazolást kellett beszerezniük a gyermekorvostól, hogy gyermekük egészséges, és a felvette korosztályának előírt védőoltásokat. Boja Patyi Sarolta közölte, hogy a tanév megkezdés előtt az intézmény háromféle operatív tervet dolgozott ki a munka lebonyolítására. Az első lehetőség, amikor teljes kapacitással tud dolgozni az intézmény, akárcsak napjainkban. A második, amikor csökkentett létszámmal dolgoznak, a harmadik lehetőség pedig az, amikor teljes online oktatás valósul meg. Elmondta, hogy egyelőre nem kérték a szülőktől a munkáltatói igazolást, hogy munkaviszonyban vannak. Erre a második fázisban kerülhet sor, amikor csökkentett létszámmal tudnak csak dolgozni, és kevesebb gyermeket fogadhatnak. Mindez természetesen a járványügyi helyzetnek megfelelően fog majd változni.