2024. április 27., szombat

Szombattól filmfesztivál!

Radoslav Zelenović: A legnehezebb volt meghozni azt a döntést, hogy idén nem lesznek vetítések a palicsi nyári színpadon

Szombaton kezdődik a palicsi filmfesztivál, amelynek megnyitójára rendhagyó módon Szabadkán az Eurocinema moziban kerül sor 20 órától. A nyitófilm 20.30-tól a Darko Bajić rendezésében készült Ime naroda lesz. Az elkövetkező napokban a vetítések Szabadkán az Eurocinemában és a Lifka Sándor Art moziban, Palicson pedig az Abbáziában zajlanak.

A fesztivál sajtótájékoztatóján Radoslav Zelenović, a palicsi filmfesztivál igazgatója a szervezésről és a helyzetről is szólt:

– A kilátástalanság évekig kísérte a fesztiválunkat, eleve nehéz időkben jött létre, egyik évben ki is maradt, mert nem volt rá pénz, 1999-ben szűkebb formátumban ugyan, de mégis megtartottuk, 2017-ben újból komolyabb pénzügyi nehézségek akadtak, viszont a létezése óta nem kellett szembenéznünk ilyen szörnyűséggel, mint idén. A járvány nemcsak a fesztivált, hanem az életet állította le az egész világon. Emiatt kétszer halasztottuk el a rendezvényünket, mindvégig abban reménykedve, hogy nem kell lemondanunk róla és legalább részben olyannak valósíthatjuk meg, amilyennek elképzeltük. Sok lehetőséget mérlegeltünk, csupán az nem volt sohasem opció, hogy online fesztivált tartsunk. Talán régimódi, konzervatív a hozzáállásom, de nálam a filmes élményhez hozzátartozik a moziterem vagy szabadtéri mozi, a széles vászon és a közönség. A palicsi filmfesztiválról sokaknak a nyári színpad jut eszébe. A legnehezebb volt meghozni azt a döntést, hogy idén nem lesznek vetítések a palicsi nyári színpadon, mert az túl rizikós lenne. Egy hirtelen rosszra forduló időjárás mindent elrontana, nem tudnánk hova irányítani a közönséget. A szervezés sok kihívást tartogatott, egy dolog megszervezni egy fesztivált, de egészen más háromszor, hiszen a halasztásoknál minden filmmel kapcsolatban újra kellett egyeztetni. Érthető okok miatt idén csak kisszámú külföldi vendéget várunk, mivel visszatéréskor karantén várna rájuk. A helyzethez képest elégedett vagyok azzal, hogy egyáltalán megszervezhettük a fesztivált. Arra kérjük a közönséget, hogy tartsák be az előírásokat. Mi mindent elkövetünk a nézők és a vendégek biztonságáért. Sajnos a családommal nagyon rossz a tapasztalatunk a koronavírussal, jómagam két hetet töltöttem Covid-kórházban, a feleségem belehalt ebbe a betegségbe – tudtuk meg Radoslav Zelenovićtól.

Ilija Tatić, a palicsi filmfesztivált szervező Szabadegyetem igazgatója kitért a biztonsági előírásokra és a költségvetésre is:

– Nem csupán a kontinuitásról van szó, a fesztivált teljes terjedelmében gondoljuk megtartani. Több mint százharminc filmet vetítünk, megnyitunk két kiállítást, könyveket mutatunk be, tanácskozást és műhelymunkát is szervezünk. Arra törekedtünk, hogy a programokat illetően ne legyen szegényesebb a kínálat az előző évekhez képest. A műsorfüzetünk tele van, ehhez az is hozzájárult, hogy minden programrészt egyszerre tartunk meg, beleértve azokat is, amelyekre korábban a fesztivál előtt került sor, azt azonban nagyon sajnáljuk, hogy a zárt tér miatt kevesebb nézőt fogadhatunk. A fesztivál látogatóira ugyanazok a biztonsági szabályok vonatkoznak, mint egyébként is a mozilátogatókra, amióta újból megnyíltak a filmszínházak. A védőmaszkok viselése és a távolságtartás betartása kötelező, a bejártatnál mindenkinek megmérik a testhőmérsékletét, tilos az étel és ital bevitele a terembe. Szervezőkként mindenképpen ügyelünk a fertőtlenítésre, a termeket naponta többször is fertőtlenítjük. Valóban maximális figyelmet fordítottunk az óvintézkedések megszervezésére, és ez nagy erőfeszítésbe is tellett. A közönségünk megértését és türelmét kérjük, különösen a megnyitón, hiszen a nagyszámú akkreditált újságíró és vendég miatt kevesebb néző férhet be a nyitóceremóniára, a többieket csak utána engedhetjük be. Ha valaki lemaradna az Ime naroda című filmről, ne nagyon bánkódjon, mert gyorsan forgalmazásba kerül, már az ősz folyamán várjuk a mozikba. A fesztivál idei költségvetése kevesebb, mint tavaly, de a helyzetre való tekintettel ez érthető is. A művelődési minisztérium 5,5 millió dinárt választott ki, ez kisebb mint a múlt évben. A Kreatív Európa Média Program 5,4-et, ők a második legnagyobb támogatónk, és tulajdonképpen az egyetlenek, akik teljes egészében tartották magukat a pályázathoz. Az egyik oka annak, hogy ragaszkodunk a fesztivál megtartásához egyebek közt az is, hogy megközelítőleg tíz éve törekszünk európai alapokhoz jutni releváns fesztiválként. Miután pedig ez sikerült, nem engedhetjük meg magunknak, hogy kiessünk a támogatási körből. Egyben ez is a legbiztosabb támogatási forrás. A tartományi pénzekből 4 millió dinárt kaptunk és ugyanennyit a városi szinten is. Számos vállalat is segítségünkre sietett, minden támogatónknak nagy köszönettel tartozunk. Ami a programot illeti: nagyon jó filmekkel készültünk, amelyek egész Európában felkeltették az érdeklődést – mondta Ilija Tatić.