2024. április 27., szombat
SPORTHÍREK

Gólzáporos Tampa-siker

NHL

Keleten és nyugaton is lejátszották az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) főcsoportdöntőinek első mérkőzéseit, amelyek egymástól merőben eltérő forgatókönyveket hoztak. Nyugaton a Dallas két és fél perc játék után gyors és precíz akcióval, Klingberg révén használt ki egy vegasi korongeladást, ezt követően pedig a teljes játékidő alatt változatlan maradt a kijelző. Keleten a Tampa nyolc gólt vágott az Islandersnek, amelytől mindössze két szépítő találat érkezett. A Lightning tökéletes csapatmunkával termelte a playoff ezen fázisában már szokatlanul nagy mennyiséget, heten iratkoztak fel a gólszerzők közé, egyedül Point duplázott. Az Islanders számára az sem biztató adat, hogy a Tampa csak három gólt szerzett emberelőnyös helyzetből, a többit egyenrangú felállásból.

NHL, főcsoportdöntő, kelet: Tampa Bay–NY Islanders 8:2 (1:0), Vegas–Dallas 0:1 (0:1).

GOLF

Rekordösszegű nyeremény

Dustin Johnson nyerte meg a golfozók legrangosabb sorozatának (PGA Tour) döntőjét, a Tour Championshipet, ezzel csúcsnak számító 15 millió dolláros prémiumot könyvelhetett el a 60 millió dollár összdíjazású versenyen. Ekkora egyszeri pénzdíjat a profi sport történetében még nem kapott senki. Johnson a tornagyőzelem mellett az összesített értékelésben is első lett. A 36 éves amerikai játékos Atlantában három ütés előnnyel végzett az élen Justin Thomas és Xander Schauffele előtt. Eddig csak az északír golfozónak és Tiger Woodsnak sikerült kétszer megnyernie a FedEx-kupa összesítését, ezúttal azonban a volt világelső Woods nem jutott be a 30 játékost felvonultató döntőbe.

SAKK

Október végén folytatás

A férfi sakkvilágbajnok-jelöltek október 28-ától folytatják tornájukat, amelyet március végén félbe kellett szakítani Jekatyerinburgban. A helyszín marad, és a torna november 11-én zárul. Az első hét forduló eredményei érvényben maradtak, s a torna majd a 8. fordulóval folytatódik. Az 500 000 euró összdíjazású viadal első helyezettje lesz a norvég világbajnok Magnus Carlsen kihívója.

Az állás a 7. forduló után: Nyepomnyascsij és Vachier-Lagrave 4,5, Caruana, Giri, Vang és Griscsuk 3,5, Ting és Alekszejenko 2,5 pont.

Kezdődtek a vajdasági ligák

Szeptember 6-án megkezdődtek a küzdelmek a vajdasági sakkligákban. A Vajdasági Sakkszövetség döntése értelmében minden ligát (kivéve a II. Vajdasági Ligát) hétfordulós svájci rendszerben bonyolítanak le, azokat a ligákat pedig, ahol a lemondások miatt csak nyolc csapat maradt, Berger-formában, vagyis mindenki mindenkivel megmérkőzik. A II. Vajdasági Liga megrendezése november folyamán várható.

1. forduló, Szabadkai Liga:Žednik–Potisje 2,5:3,5, Polet II. (Rastina)–Gunaras 4:2, Szivác–Felsőhegy II. 1:5, Aleksa Šantić–Zenta II. 4:2. Észak-bácskai Liga:Ravangradske ajkule (Zombor)–Pannónia 4:2, Radnički (Tornyos)–Verbász 3.3, Bački Breg–Bezdán 1:5, Mladost (Hódság)–Prigrevica 0:6. Bácskai Liga – Szabadka:Omladinac (Kucura)–Polet (Rastina) 2,5:3,5, Szegi Lajos (Bajsa)–Penzioner (Szabadka) 3:3, Zsáki József (Bácskossuthfalva)–Felsőhegy 2,5:3,5, Hajduk (Kúla)–BTŠK (Topolya) 5,5:0,5. VUK-MAT (Topolya)–Vulkan Protektor (Apatin) 4,5:1,5.