2024. április 26., péntek

A tiltott gyümölcs a legédesebb

A zentai nyár (szubjektív) összegzése
Díszgyertyaöntés a táborban

Díszgyertyaöntés a táborban

A zentai és szabadkai dobkörök zárták az idei tábort

A zentai és szabadkai dobkörök zárták az idei tábort

Bővíz Szilárd főszervező is leült a gyerekekkel alkotni

Bővíz Szilárd főszervező is leült a gyerekekkel alkotni

Szögi Csaba, napilapunk munkatársa is felolvasta egyik írását

Szögi Csaba, napilapunk munkatársa is felolvasta egyik írását

Bővíz Szilárd és Mészáros Katalin főzés közben

Bővíz Szilárd és Mészáros Katalin főzés közben

Az egész azzal kezdődött, hogy Bővíz Szilárd, zentai fiatalember, a csíkszentsimoni Csíki Sör Manufaktúrában gyártott bock típusú sör szerbiai forgalmazója, Puskás Ferenc fafaragó mesterrel karöltve, iszogatás közben mert egy nagyot álmodni, hogy a finom serital forgalmazása mellett támogatásban részesítsék a fiatalokat, külön hangsúlyt helyezve a kulturális életre. Így már a tavasz folyamán felmerült bennük egy nyáron esedékes alkotó és fafaragó tábor megszervezése a Tisza menti város közelében lévő Halászcsárda üdülőtelepen.

– Meg szeretném törni a helyiek szomorúságát. Zenta egy kicsit depresszióssá vált, és ezen szeretnék változtatni – nyilatkozta ekkor napilapunknak, s egyben hozzáfűzte, hogy másokat is ismer, akik hozzá hasonlóan vélekednek, s így várják az ő támogatásukat. Időközben a koronavírus-járvány újabb erőre kapott, és már-már úgy látszott, hogy nem lesz semmi a kezdeményezésből. Hősünket azonban kemény fából faragták, a fafaragó mesterről nem is beszélve, ahogyan az időközben köréjük tömörülő lelkes csapat tagjai is eltökélték, hogy a helyzet miatt kicsiben, de Szilárd telkén megszervezik az első (Tiltott) Alkotó és Fafaragó tábort, s július 16-án a délelőtti órákban már gyermekzsongástól, az esti órákban pedig sámándobok hangjától volt hangos az üdülőhely egyik szeglete. Az első ilyen táborban az agyagozás, a nemezelés, a díszgyertyakészítés, a festés s persze a fafaragás fortélyait leshették el a legkisebbek a Rozetta Kézműves Társaság tagjai: Nagy Abonyi Ágnes és Rúzsa Mária, Miklós Tünde, Kobrehel Kornélia, S. Belec Anikó festőművész és tanár, Fülöp Attila fafaragó, Grbin Miloje s még sokan mások segítségével. Az egyik szomszédos telekre pedig a Zentai Önkéntes Tűzoltó Testület fiatal lánglovagjai is kiköltöztek felszerelésükkel, amit ki is próbálhattak a gyerekek. 

Gondolom, mondani sem kell, hogy a csárdánál lévő „bennszülöttek” is csodájára jártak a tábornak, ami szinte még véget sem ért, amikor a szervezők eldöntötték, hogy két hét múlva a kézművesség előtt újra kitárják a „Csíki-placc” kapuit, s a következő két táborban az eddigi foglalkozásokat kortárs irodalommal és zenével is színesítik. A jelenlévők előtt így Beszédes István zentai költő, a zEtna Könyvkiadó és internetes művészeti folyóirat szerkesztője, Törteli Réka, Szögi Csaba és Horváth Zsolt, napilapunk munkatársai olvastak fel saját alkotásokat, de fellépett a zentai KEX színtársulat is.

A legutóbbi, múlt hétvégén megrendezett „nyárzáró táborban” tovább bővítiették a foglalkozások, kikapcsolódási lehetőségek listáját, s nem utolsósorban jótékonysági jelleget adtak neki, azzal, hogy a Vöröskereszt helyi szervezetével együttműködve becsületkasszába gyűjtötték a látogatók által Pál Gajódi Olivér bajmoki beteg kisfiúnak szánt adományokat, amit már át is utaltak a Vöröskereszt aktivistái. Így a legkisebbek Becsei Árpádnak, az óbecsei Sólyom Lovas Rekreációs és Hagyományőrző Egyesület elnökének a jóvoltából lovagolhattak, lovas-úszhattak, a foglalkozások közül pedig Visnyei Mártának és Harmat Angélának köszönhetően helyet kapott a decoupage, Nagy Fodor Lilla pedig a védőmaszkkészítés rejtelmeit mutatta meg a gyermekeknek. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni a táborszervezők, az alkotók és a fellépők számára finom falatokat készítő Mészáros Katalinról sem. A délutáni fellépéseket ezúttal Dér Zsolt csantavéri hegedűművész nyitotta meg, őt pedig az Ex Yu Band, zentai rendőrökből s barátaikból, illetve a fiaikból álló rockzenekar követte, akik fellépésükkel a környező csárdalakókat is szórakoztatták, az est végén pedig a zentai Hárommedve Sámándobkör, és a Fehér Szarvas Dobkör, illetve a szabadkai Avalon dobkör tagjai utaztatták el dobjaik ritmusával a közönséget a sámánok világába, hogy egy időre elcsendesüljön a Csárda és a környéke, de az új ötletek és tervek már születőben vannak. Ami biztos, hogy ősszel a zentai Mákosban lesz szervezve egy fafaragó és festőttábor, de az sem kizárt, hogy már jóval előbb, alig két hét múlva (Zenta napjára) előrukkol egy meglepetéssel a (Tiltott) Alkotó- és Fafaragó Tábor szervezőcsapata.

A zentai Ex-Yu Band fellépése

A zentai Ex-Yu Band fellépése

A nagy melegben a „lovas-úszás” sem maradhatott ki

A nagy melegben a „lovas-úszás” sem maradhatott ki

S. Belec Anikó festőművész és tanár, és Miklós Tünde alkotás közben

S. Belec Anikó festőművész és tanár, és Miklós Tünde alkotás közben

Puskás Ferenc, a láncfűrészes fafaragómester akcióban

Puskás Ferenc, a láncfűrészes fafaragómester akcióban