2024. április 27., szombat

Mentőövet jelentett a digitalizáció

A járványhelyzetben ismertük fel igazán, mennyire fontos az online ügyintézés fejlesztése

A régió kormányai által a járványhelyzet előtt meghozott felelősségteljes, jó döntések nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy jobb legyen a helyzet a pandémia kitörését követően, hogy könnyebb legyen enyhíteni a hatásait – értékelte Branko Ružić államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter a Regionális Közigazgatási Képzési Központ (ReSPA) nyugat-balkáni miniszteri tanácskozásán.

Az online konferencián a miniszter rámutatott, Szerbia továbbra is nagy erőkkel dolgozik a közigazgatás minden szegmensének digitalizációján. Hogy mennyire fontos a digitalizáció, arra gyorsan ráeszmélt mindenki a járvány megjelenésekor, amikor szinte minden feladatot online kellett elvégezni – értékelte Ružić.

Ismertette, hogy Szerbiában bevezették az elektronikus pecsétet, aláírást, szolgáltatások platformját, s mindez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az eUprava néven ismert közigazgatási oldal nyújtotta lehetőségek skálája tovább bővüljön, maguk a szolgáltatások pedig még egyszerűbbek és korszerűbbek legyenek. Egyre növekszik azoknak az ügyintézéseknek a száma, amelyeket a polgárok egyszerűen, otthonról is elvégezhetnek. Ha ezeket a fejlesztéseket a kormány nem hajtotta volna végre még a világjárvány előtt, sokkal nehezebb lett volna szembenézni a kihívásaival, nem tudtuk volna ennyire hatékonyan kezelni a helyzetet – értékelte az államigazgatási tárca vezetője.

Jövőre Szerbia elnököl a Regionális Közigazgatási Képzési Központban (ReSPA), s éppen a digitalizáció folytatására helyezi majd a hangsúlyt a regionális együttműködés terén is.