2024. április 26., péntek

Felfüggesztették a koronavírus elleni védőoltás tesztelését

Biztonsági megfontolásokból felfüggesztették az AstraZeneca brit–svéd tulajdonú gyógyszergyár koronavírus elleni védőoltásának tesztelését, mert egy tesztalanynál feltételezhetően súlyos egészségügyi probléma lépett fel. Az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által kidolgozott, AZD1222 jelzésű védőoltását több országban tesztelik. Az egészségügyi probléma egy brit páciensnél jelentkezett, aki várhatóan meggyógyul. (A The New York Times lap úgy tudja, hogy gerincvelő-gyulladásról lehet szó, amit vírusfertőzés is okozhat.)

A vállalat szerint rutinintézkedésről van szó, a cél pedig annak megállapítása, hogy az egészségügyi problémát a védőoltás okozta-e. Az AstraZeneca a vizsgálat felgyorsítását ígéri, hogy az oltóanyag engedélyeztetési eljárása ne húzódjon el sokáig. Azt is hangsúlyozza, hogy egyedi esetről van szó a klinikai tesztelés harmadik szakaszának több tízezer résztvevője közül.

Közben már kilenc amerikai és európai vakcinagyártó jelezte, hogy teljes mértékben betartják a vonatkozó biztonsági és hatékonysági szabványokat. Megerősítették: ragaszkodnak a vakcinagyártásban érvényes tudományos folyamat integritásához, miután egyre több aggály merült fel, hogy az oltóanyag gyorsabb kifejlesztése érdekében politikai nyomásra a biztonsági szabványok esetleg csorbát szenvedhetnek.