2024. április 27., szombat

Folytatódnak a minimálbér-tárgyalások

A cégben főként a helybeli és a környékbeli falvakból alkalmaztak munkásokat (Dávid Csilla felvétele)

(Fotó: Dávid Csilla)

Siniša Mali pénzügyminiszter a nap folyamán folytatja a jövő évi minimálbérről szóló tárgyalásokat a szakszervezetek és a munkaadók képviselőivel, jelentette ki Zoran Đorđević munkaügyi miniszter, jelzve, hogy keresik a megoldást, noha még nem sikerült megegyezniük a 2021-es minimálbér összegéről.

– Célunk elérni 2025-ig a 900 eurós átlagbért, és a 400 eurós átlagnyugdíjat – nyilatkozta Đorđević a Prva TV-nek –, és azt, hogy a minimálbér elérje a minimális fogyasztói kosár értékét. Ha 2025-ben a minimálbér 900 euró lesz, akkor a minimálbér bőven elegendő lesz a fogyasztói kosár értékére is.

Mint ismeretes, amennyiben szeptember 15-éig  a munkaadók, a szakszervezetek és a kormány nem tudnak megegyezni a jövő évi havi minimálbér összegében, akkor erről a kormány határoz. A szakszervezetek 37 ezer dináros minimálbért követelnek, a munkaadók pedig jóval kevesebbet tartanak reálisnak. Utóbbiak az esetben vállanák a nagyobb százalékarányú emelést, ha a kormány emelné a bérek adómentes részét. Szerbiában jelenleg a minimális havi bér 30.022 dinár, amit megközelítőkeg 350.000 munkavállaló kap.