2024. április 27., szombat

Bebocsátásra várva

Slavko Večerin a Szabadkai Egyházmegye új püspöke

A vatikáni Szentszéki Sajtóiroda kedden délben közölte a hírt, hogy Ferenc pápa elfogadta Pénzes János, a Szabadkai Egyházmegye püspökének lemondását. Pénzes János helyét Slavko Večerin veszi át, aki 2005 óta az általános helynök szerepét töltötte be. Pénzes János, aki több mint harminc éven keresztül töltötte be a püspöki tisztséget, utóda felszenteléséig apostoli kormányzóként irányítja a püspökséget.

Dr. Pénzes János 1989 óta vezette a Szabadkai Egyházmegyét. Az Egyházi Törvénykönyv előírja, hogy a püspök 75 éves korában köteles benyújtani lemondását a pápánál. Pénzes János 2018 augusztusában töltötte be a 75. életévét, és lemondó levelét át is adta az apostoli nunciusnak, amit az továbbított Ferenc pápának. A püspök levelében készségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a kánoni kort betöltve azonnal átadja a szolgálatát, de ugyanígy azt is kifejtette, hogy arra is készen áll, hogy amennyire az egészsége megengedi, folytassa a szolgálatot. Az Apostoli Nunciatúrán keresztül azt a választ kapta, hogy az új püspök kinevezéséig folytassa a szolgálatot. A kedden a Szabadkai Püspökség székháza udvarán megtartott sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy helyét Slavko Večerin veszi át.

Slavko Večerin és dr. Pénzes János (Fotó: Gergely Árpád)

Slavko Večerin és dr. Pénzes János (Fotó: Gergely Árpád)

– Két év telt el a lemondó levelem átadása óta, és már nagyon vártuk mindannyian az új püspök kinevezését, és ez pont ma, Kisboldogasszony ünnepén be is következett. Az ő anyai közbenjárása kísérje egyházmegyénket és az egész hívő népet. A mai naptól kezdve én nyugalmazott szabadkai püspök vagyok, de Slavko Večerin felszenteléséig és szolgálatának átvételéig folytatom a Szabadkai Egyházmegye vezetését. Örvendek amiatt, hogy a Szentatya éppen az én legközelebbi munkatársamat nevezte ki utódomnak, akivel 12 évig mint titkárommal, majd 15 évig mint általános helynökömmel működtem együtt. Ebben a tényben a több mint 30 éves főpásztori tevékenységem elismerését látom – fogalmazott Pénzes János. A püspök újságírói kérdésekre válaszolva felelevenítette az elmúlt harminc évben végzett tevékenységének legnagyobb kihívásait és szépségeit, és mint mondta, manapság egészen mást jelent püspöknek lenni, mint amit jelentett évtizedekkel ezelőtt, hisz példának okáért hatvan évvel ezelőtt több mint kétszáz pap tevékenykedett a Szabadkai Egyházmegye területén, míg ez a szám ma a százat sem éri el.

A sajtótájékoztatón felszólalt Slavko Večerin is, aki köszönetet mondott a bizalomért, illetve a hívektől azt kérte, hogy nevét foglalják imáikba.

– Mint kinevezett püspök, minden erőmmel azon leszek, hogy Isten szava mindenhova eljusson, és hogy Krisztus királysága megerősödjön. Úgy érzem magam most, mint Mária és József; úgy járulok önök elé, és kopogok az önök szívének ajtaján, mint ahogy ők kopogtak Betlehemben a házak ajtaján a bebocsátás reményében, én is ugyanígy kérek helyet magamnak az önök szívében. Ezért arra kérem önöket, hogy engem is foglaljanak be az imádságaikba. Én önöket az enyéimbe már belefoglaltam – fogalmazott az új püspök.

Slavko Večerin Szabadkán született. 1976 és 1983 között a Zágrábi Érseki Szeminárium Katolikus Teológiai Fakultásán végezte filozófiai és teológiai tanulmányait. 1983-ban szentelték pappá. 1991-ben helyezték Szabadkára, ahol kezdetben a Paulinum Kisszemináriumának lelkészeként tevékenykedett. 1994-től 2006-ig a Szabadkai Egyházmegye titkári feladatait látta el. Általános helynökké 2005-ben nevezték ki.

Slavko Večerin felszentelésének időpontjáról később döntenek.