2024. április 26., péntek

Szigorúan felügyelik az iskolákat

A járványügyi szakértők rizikófaktorként tekintenek a külföldön üdülőkre
Dávid Csilla illusztrációja

Dávid Csilla illusztrációja

Elégedetlen a középiskolások magatartásával, illetve fegyelmezettségével Predrag Kon epidemiológus, a köztársasági egészségügyi válságstáb tagja, aki azon az állásponton van, hogy az említett korosztálynak minél gyakrabban kellene hangsúlyozni a védőmaszk viselésének az indokoltságát. A terepről szerzett értesülések szerint a középiskolások többsége a tömegközlekedési járműveken nem viseli a védőmaszkot, noha éppen ezekben fokozott a vírus terjedésének a veszélye, emelte ki a B92 hírportál összeállításának értelmében Predrag Kon, majd elmondta, hogy elengedhetetlen megértetni a fiatalokkal, hogy miért kell védőmaszkot viselniük, illetve azt, hogy mik lehetnek a következményei annak, ha nem alkalmazzák az említett óvintézkedést.

Az iskolákban járványügyi szempontól biztonságosan szervezték meg az oktatást, ugyanakkor minden emberi közösségben fennáll a vírus terjedésének a veszélye, így az iskolákban is. Ezért fontos, hogy mindenki betartsa az óvintézkedéseket. Nagy árat fizetünk azért, ha úgy viselkedünk, mintha a vírus nem létezne. A legveszélyesebb az, hogy a nem megfelelő magatartásnak a következményei nem azonnal, hanem hetekkel azután, vagy még annál is későbben mutatkoznak meg – fejtette ki Predrag Kon.

A szakértő egy másik nyilatkozatában a külföldön üdülő polgárokra is kitért, mondván, hogy visszatérésük az országba mindenféleképpen kockázattal jár a járványhelyzet stabilitására nézve. Szerbiában jelenleg stabil a helyzet, ellenben a környező országok többségével, emelte ki Predrag Kon, majd arra kérte a külföldről hazatérő polgárokat, hogy a legenyhébb tünet fellépését követően is jelentkezzenek orvosuknál. Az eddigiekben továbbra sem született olyan döntés, hogy a külföldről hazatérőknek házi elkülönülésben kellene maradniuk, emlékeztettet a szakértő a Pink Tv-nek nyilatkozva.

Branislav Tiodorović epidemiológus is a külföldön üdülők miatt aggódik, értékelése szerint miután hazatér a jelenleg külföldön tartózkodó 25 ezer szerbiai, még szeptemberben növekedhet az újonnan azonosított fertőzötteknek a száma az országban. – Mindenki, aki külföldről tér vissza az országba, jobb, ha tisztában van vele, hogy rizikófaktort jelent. Ezért lenne kívánatos, ha mindannyian egyfajta házi elkülönülésben maradnának a hazatérést követően. Ez nemcsak a külföldön üdülőkre vonatkozik, hanem az ország területén nyaralókra is. Jó lenne, ha mindenkinek szokásává válna, hogy nemcsak magára, hanem másokra is vigyáz – fogalmazott Branislav Tiodorović a Blic napilapnak nyilatkozva.

Közben Mladen Šarčević oktatási miniszter megerősítette, hogy a tanévkezdést követő első három napban három iskolaigazgatót váltottak le, egy-egyet Pancsován, Nišben és Belgrádban, részben a járványügyi intézkedések be nem tartása miatt, részben viszont egyéb okokból kifolyólag. Mint azt a Kurir napilap hírösszefoglalója szerint a leköszönő tárcavezető kiemelte: következményei lesznek annak, ha egyes intézményekben megszegik a járványügyi intézkedéseket. Mindenkinek felelősségteljesen kell viselkednie, a tanároknak és a diákoknak egyaránt, ám a legnagyobb felelősség az intézmények igazgatóit terheli, húzta alá Mladen Šarčević, majd közölte, hogy naponta továbbítanak neki olyan felvételeket, amelyek arról tanúskodnak, hogy bizonyos intézményekben sem a tanárok, sem a diákok nem viselnek védőmaszkot. A miniszter megerősítette, hogy az illetékes felügyelőség tegnap kezdte meg a fokozott ellenőrzést az iskolákban.

Ha csupán a tanároknak az 1 százaléka szegné meg az óvintézkedéseket, már az 1300 felelőtlen személyt jelentene, míg ha a diákoknak az 1 százaléka, az további 8500 személyt. Ez hatalmas kockázat. Minden lehetséges törvényes eszközzel élni fogunk – közölte Mladen Šarčević.