2024. április 26., péntek

A nyelvet használni kell!

Megkezdődött az MNT szerb nyelvi felzárkóztató tanfolyama az Európa Kollégiumban

Idén 28 fiatal jelentkezett a Magyar Nemzeti Tanács szerb nyelvi tanfolyamára. Az ösztöndíjprogram keretében megvalósuló kurzusra 2011 óta nem jelentkezett egyszerre ennyi diák – emelte ki tegnap beszédében Jerasz Anikó. Az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke hivatalosan is megnyitotta azt a 80 órás tanfolyamot, amelyet a magyar első éves hallgatók felzárkóztatásának céljával valósítanak meg Újvidéken.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

A Vajdaság szinte minden részéről érkező egyetemisták és főiskolások az eddigieknél is nagyobb kedvvel lépték át idén az Európa Kollégium dísztermének küszöbét. A több mint fél éves bezártság után szívesen jelentkeztek egy olyan tanfolyamra, amelynek az intenzív oktatás mellett elsődleges célja az egymás közötti kommunikáció fejlesztése. A diákok a képzéstől leginkább azt várják el, hogy szorongás nélkül alkalmazzák a nyelvet a mindennapi szituációkban – mondta a temerini Szabó Zsuzsanna, aki az óbecsei gimnázium magyar tagozatáról iratkozott az Újvidéki Egyetem Közgazdasági Karának marketing szakára. A tanulmányait tehát októbertől szerb nyelven folytatja.

A Magyar Nemzeti Tanács 2011 óta rendszeresen szervez szerb nyelvű intenzív felzárkóztató kurzust az első éves főiskolások és egyetemisták részére. A magyar kormány nemzetpolitikai államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő jóvoltából megvalósuló program elsődleges célja, hogy megkönnyítse a magyar fiatalok tanulmányinak megkezdését – hangzott el tanfolyam megnyitóján.

A felzárkóztatást ösztönző kurzust idén a koronavírus-járvány miatt meghozott intézkedések és rendeletek tiszteletben tartásával rendezik meg. Az Európa Kollégium munkatársai külön figyelnek az egészségügyi rendeletek betartására: a maszkok viselése, a fertőtlenítőszer használata és a távolságtartás elsődleges szempontokká váltak – hangsúlyozták a szervezők, akik a járványhelyzetben is igyekeznek biztosítani a lehetőséget a vajdasági magyar hallgatók számára.

BÁTRAN BESZÉLNI!

A két hetes tanfolyamot megelőzte egy felmérő is, amely által kiderült, hogy a résztvevők többségének idén inkább haladó szintre van szüksége – mondta Ivanković Mirjana temerini szerb tanárnő.

– A tanfolyam elsődleges célja, hogy felszínre hozza a magyar diákok passzív nyelvtudását, és a szerb nyelv aktív használatára motiválja őket. Nagyon fontos, hogy még az októberi kezdés előtt kapjanak egy megerősítést és bátran induljanak neki az főiskolai vagy egyetemi éveknek. Napi nyolc órában biztatjuk őket arra, hogy használják a nyelvet. A kurzus nagy előnye ugyanis, hogy minden szinten intenzív munka folyik. Egész nap együtt vagyunk, és minden szituációban szerbül beszélgetünk. Több alkalommal is ellátogatunk olyan helyszínekre, ahol a hallgatók kénytelenek használni a nyelvet: az egyetemi város mellett a résztvevőkkel bebarangoljuk a központot is, de többek között ellátogatunk a piacra és az autóbuszállomásra is – ecsetelte a lehetőségeket a tanárnő.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

Okkal tartják ugyanis a felzárkóztatási tanfolyamot Újvidéken. Az Európa Kollégium kényelme mellett ugyanis a tartományi székváros jó lehetőségeket biztosít arra, hogy az órákon elsajátítottakat a gyakorlatban is alkalmazni tudják. A városi légkör ugyanis teljesen különbözik attól a homogén közegtől, amelyből a legtöbb fiatal érkezik – tette hozzá a tanárnő, aki már többször is előadója volt az MNT felzárkóztatási képzésének.

KULCS: A FOLYTONOSSÁG

A szerb nyelvű felzárkóztatási tanfolyamot az MNT évek óta a niši Business Academy LC-vel együttműködve valósítja meg, amely a tanárok mellett az Azbukum nyelvi központ kiadványait is biztosítja a hallgatóknak. A tankönyvek a szerb, mint idegen nyelv tanítására alkalmas programot követik: olyan szituációs gyakorlatokat és feladatokat tartalmaznak, amelyek a funkcionális nyelvhasználatot helyezik előtérbe – válaszolta újságírói kérdésre Jerasz Anikó. Kiemelte, hogy a tapasztalat és a visszajelzések a program létjogosultságát támasztják alá.

– A jelentkezők között sok az olyan fiatal, aki már harmadikos középiskolásként is részt vett az MNT nyelvi tanfolyamán. Erre egyébként idén is sor került, a korábbiakban ugyanis azoknak a középiskolásoknak is biztosítottuk a nyelvi fejlődés lehetőségét, akik majd csak jövőre kezdik meg felsőoktatási képzésüket. A tanfolyam létjogosultságát bizonyítja az is, hogy a jelentkezők akkor is fontosnak tartják a részvételt, ha nem Újvidéken tanulnak tovább. Sok olyan hallgató is részt vesz ugyanis a kurzuson, aki októbertől valamelyik szabadkai felsőoktatási tanintézmény hallgatója lesz. Hisszük, hogy a korábbi évekhez hasonlóan a fiatalok elvárásainak eleget tesz a kurzus, és hogy a szerb nyelvtudás fejlesztése mellett más új ismereteket és új barátságokat is szereznek a két hét alatt – tette hozzá a bizottság elnöke. Elmondta azt is, hogy a tanfolyam szeptember 18-án egy szintfelmérővel zárul.

Jerasz Anikó a fiatalokhoz intézett beszédében felhívta a figyelmet a Magyar Nemzeti Tanács más pályázataira is. Kiemelte, hogy az első éves magyar egyetemisták ösztöndíjpályázatára szeptember 15-ig várják a jelentkezőket. Az Európa Kollégium bennlakására vonatkozó második pályázati körre október 10-e és 20-a között számíthatnak az Újvidéken tanuló magyar hallgatók, de ugyanakkor nyitva áll a demonstrátori pályázat is. Ez utóbbit ugyan nem az első évesek pályázzák meg, ám közvetve őket is érinti: az év folyamán ugyanis minden első éveshez hozzárendelnek egy demonstrátort – magyarázta az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke.