2024. április 27., szombat

Tanítók továbbképzésen

Iskolakezdés szakmai segítséggel

Az Újvidéki Módszertani Központ szombaton továbbképzést tartott tanítók számára a Duna utca 3/I alatti irodájában. A járványügyi előírásokkal összhangban csupán a pedagógusok egy kis csoportja hallgatta dr. Törteli Telek Márta, dr. Vukov Raffai Éva és Erdély Lenke előadását a magyar nyelvre vonatkozó új tantervekről és tankönyvekről az első oktatási ciklusban, és lapozta át az új magyar könyveket, amelyeket Léphaft Ágnes, a Tankönyvkiadó Intézet szerkesztője hozott. Az ingyenes továbbképzés az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával, illetve az Eötvös Loránd Tudományegyetem közreműködésével valósul meg.

Zárity Pósity Ibolyával, a bácsgyulafalvi Kis Ferenc Általános Iskola tanítónőjével a képzés után beszélgettünk.

– Végre első kézből kaptunk információt az új tantervvel kapcsolatban. Azért is tettünk meg ekkora utat. Erdély Lenke elmondta, mi változott az első osztály tantervében. Mivel évente fokozatosan vezetik be az új tantervet, engem még nem érint a változás, mivel a negyedikes gyerekekkel a régi tanterv szerint dolgozunk. Az előadók megindokolták, hogy jelen kori írók művei kerültek a könyvekbe, hogy a gyerekek minél vidámabb szövegekkel ismerkedjenek meg. Én még Móricz Zsigmond, Móra Ferenc, Petőfi Sándor művein nőttem fel, így kicsit fájó szívvel búcsúzom azoktól a szövegektől, amelyek most kimaradtak a tankönyvből, de megértem, hogy haladni kell a korral.

A tantervet eddig sehol sem tudtuk beszerezni. Nem voltak meg az irodalmi szövegek. Tavaly sokan „vadászták” az irodalmi tankönyveket, hogy egyáltalán fel tudják dolgozni a szövegeket például a második osztályban. Zavaró, hogy az illetékesek előbb hozzák meg a tantervet, és utána késve jelenik meg a tankönyv. Régebben ez nem így történt. A szerencse, hogy negyedikre a tantervet megkaptuk, a harmadikban dolgozó kolléganő már hozzáfér az irodalmi tartalomhoz, és már valamelyest tud készülni az órákra.

Kicsit föltöltődtem a továbbképzésen. Módszertanilag volt pár jó ötlet mind az irodalom, mind a nyelvtantanítás terén, amit az előadók elmagyaráztak. És nem utolsósorban, hogy ezt a magyarázatot az anyanyelvünkön kaptuk, ami egészen más, mint ha a környezetünk nyelvén hallottam volna. Kicsit hiányolom, hogy ritkán kerül sor, hogy magyar nyelven legyen módszertani előadás. Itt volt belőle egy kicsi ízelítő, noha a tanterv és a tankönyv bemutatása volt a cél. Hallottam néhány olyan ötletet, amely tetszett, és amelyet fel tudok használni.

Örülök a kapott tantervnek, ami fontos a tervezés szempontjából. Megrendeltük a tankönyveket, de magyar nyelven egyetlenegy sem érkezett meg. Az új tanterv szerint még nem érkezett meg a második osztályra és a harmadikra sem. Az előadóktól hallottuk, egyelőre a nyomdában vannak.

A újvidéki továbbképzésen részvevő tanítók az előadókkal (Fotó: Bozsoki Valéria)

A újvidéki továbbképzésen részvevő tanítók az előadókkal (Fotó: Bozsoki Valéria)

A továbbképzésen a tantervvel megismerkedtünk, a negyedikes szöveget is kézbe vehettük, beleolvashattunk. A házi olvasmányok magyar nyelvből korábban konkrétan fel voltak sorolva, most van lehetőség választani belőlük, hogy melyeket dolgozzuk fel, és feldolgozhatunk kiegészítő irodalmat.

Az iskolában egyelőre két hétre előre kellett beadni a tantervet. Vártuk a Magyar Nemzeti Tanács egységes tanmenetét. A gyerekek távoktatás esetén majd a Pannon Televízióban készült órákat nézhetik. Így jobban össze lehet majd hangolni a munkát a távoktatás óráival. A Facebookon Vicsek Annamária oktatási portálját lájkoltam, amelyről sikerült letöltenem az elkészített, egységes tanmenetet. Már be van jelölve néhány óra, amelyet elkészített nekünk. Valószínűleg folyamatosan készül a többi. Az MNT oktatási portálja nagy segítségünkre volt a távoktatás idején is. Tájékozódunk és keresgélünk, főleg az interneten.

Most első kézből megkaptunk mindent mi, akik részt vettünk a továbbképzésen. Nyomtatott tantervet kaptuk minden egyes osztályra, elsőtől negyedikig. Ez alapján készíti el mindenki a tanmenetet, a hónapos tervet, és az alapján a részletes óravázlatot. Az éves tervet majd írott formában, a hónapos terveket és az óravázlatokat digitális formában készítjük. Egy kis szabadságot is kaptunk, hogy olyan kiegészítő szövegeket is feldolgozzunk, amelyek nem találhatók a tankönyvben.

Az egyik előadó felhívta a figyelmünket, hogy nézzük meg, a digitális világban egyes weboldalokon a szerzők hogyan dolgozzák fel kép, hang formájában, különböző szövegrészekkel az egyes információkat, és  tanítsuk meg a gyerekeket, hogy ezeket használják.

Bácsgyulafalván mindössze hatvan és hetven között van a tanulók létszáma az összevont tagozattal együtt. Az idén vonták össze az első és a harmadik osztályt. A legidősebb tanítónő vagyok az iskolában. Az óvónőtől hallom, jövőre legfeljebb négy-öt elsősre számíthatunk. Nyolc nyolcadikos ballagott el, az első osztályba viszont csak két tanuló iratkozott. Nekem hét tanulóm van. A kétfős első osztályt most összevonták a hétfős harmadikkal, a másodikban nyolc gyermek van. Természetesen egyes diákokkal a fejlesztő pedagógusoknak kell foglalkozniuk. A fölső tagozatokon sem jobb a helyzet: ötödikben hat tanuló van, a hetedikben kettő, a hetedikben hat, a volt osztályom, a mostani nyolcadikosok kilencen vannak. Ezenkívül még két összevont szerb tagozat működik az alsóban… – ecsetelte a helyzetet Zárity Pósity Ibolya.

Nyitókép: A újvidéki továbbképzésen részvevő tanítók az előadókkal (Fotó: Bozsoki Valéria)