2024. április 27., szombat
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Ötvenhárom új fertőzött

Két személy elhunyt – Szerbiában 100.000 lakosra 17,58 fertőzött jut, ami a régióban a legkisebb

Az elmúlt 24 órában Szerbia területén 8342 koronavírus-tesztet végeztek el, és 53 polgárról bizonyosodott be, hogy megfertőződött a COVID-19 vírussal, ezzel 31.994-re nőtt az országban bizonyítottan fertőzöttek száma – ez derül ki a covid19.rs honlap 15 órakor közzétett friss adataiból. Ebben az időszakban sajnos két személy elhunyt, amivel 727-re nőtt a járvány szerbiai áldozatainak száma.

Az egészségügyi minisztérium és a Batut intézet adatai szerint a nap folyamán 38-an vannak lélegeztetőgépre kapcsolva Szerbia területén, kettővel többen, mint tegnap, a kórházban kezelt páciensek száma 437. Az országban eddig összesen 993.140 koronavírus-tesztet végeztek el.

Az Európai Betegségmegelőző és –Ellenőrző Központ (ECDC) legújabb adatai szerint szeptember 8-án Szerbiában 100.000 lakosra 17,58 fertőzött jutott, ami a régióban a legkisebb, és háromszor kisebb az európai átlagnál.

Csökken a páciensek száma a COVID-kórházakban – jelentette ki Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter. Arra figyelmeztetett, hogy az eddiginél többen jelentkeznek vizsgálatra koronavírusos tünetekkel. Ha a polgárok nem tartják be az óvintézkedéseket, a helyzet rosszabbra fordulhat – mondta. Ismté a szájmaszk-használat, a fizikai távolságtartás és a kézmosás fontosságára hívta fel a figyelmet.

Marjan Ivanuša, az Egészségügyi Világszervezet szerbiai igazgatója a szabályok betartására intett. Reményét fejezte ki, hogy még az idén hozzáférhető lesz a megfelelő védőoltás.

Radmilo Janković, a niši Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika igazgatója a Szerbiai RTV-nek nyilatkozva kijelentette, hogy véleménye szerint sem kerülhetjük el Szerbiában a járvány új hullámát, csupán idő kérdése, mikor kell vele szembenézni. Az iskolakezdés és a hazatérő nyaralók járványügyi kockázatot jelentenek, és az is várható, hogy az őszi napok beköszöntésével mind többen jelentkeznek majd az orvosál légúti megbetegedésre utaló tünetekkel, fejtette ki Janković.