2024. május 8., szerda

Könnyed elegancia

Nagy Kornélia Mag című kiállítása nyílt meg a szabadkai Kortárs Galériában
Blaskó Árpád, Nagy Kornélia és Miroslav Jovančić a kiállításmegnyitón (Fotó: Lukács Melinda)

Szabadka város napját évről évre a Kortárs Galéria is megünnepli, méghozzá oly módon, hogy a figyelmet egy fiatal szabadkai művészre irányítja. Habár a járványügyi helyzet miatt az idén elmaradtak a tömegeket vonzó rendezvények, az óvintézkedések betartása mellett pénteken este megnyílt Nagy Kornélia Mag című kiállítása. Nagy Kornélia szabadkai születésű, Pécsett végezte a tanulmányait, kiállított alkotásai egyebek közt a tarot kártyákat veszik témául, de láthatjuk az illusztrációit is. Nagy Kornélia ugyanis tankönyvekhez és Terék Anna kötetéhez is készített illusztrációkat.

Az egybegyűlteket Blaskó Árpád, a Kortárs Galéria igazgatója köszöntötte, akinek véleménye szerint a város sok fiatal tehetséggel büszkélkedhet, ezúttal viszont egy tervező grafikus alkotásait csodálhatjuk meg.

A kiállítást Gerendi Jenő, a pécsi egyetem tervező grafika tanára, rendhagyó módon videofelvételről nyitotta meg, aki felidézte a pillanatot, amikor először találkozott Nagy Kornéliával.

A továbbiakban a kiállítást Miroslav Jovančić kurátor méltatta:

– A középiskolában már kiderült, hogy Nagy Kornélia kitűnik az alkotásaival és jó példával járhat elő más diákoknak. Nagy Kornélia abban is különbözik, hogy a művein nem érződik az erőfeszítés, könnyed eleganciával alkot. A magyar nyelvű tankönyvekben található mesékhez és versekhez készített llusztrációi is rendkívül szemrevalóak, úgy gondolom, hogy a tanulók szép könyveket vehetnek kézbe. A kiállítást három teremben állítottuk fel, a harmadikban a rajzait láthatjuk, amelyet izgalmasan prezentáltunk, hogy a látogató a rajzok útvesztőjében, erdejében találhassa magát – hallottuk Miroslav Jovančićtól.