2024. április 27., szombat
MAGYAR NEMZETI TANÁCS

Online térben a Pető-kurzus

Gyakorlatvégzés videokonferencia segítségével (Fotó: Gruik Zsuzsa)

Gyakorlatvégzés videokonferencia segítségével (Fotó: Gruik Zsuzsa)

Az elmúlt időszakban egy háromhetes Pető-kurzus valósult meg a Vajdaságban online térben, és ez is hatékonynak bizonyult – számolt be a tapasztalatokról Perpauer Attila, a Magyar Nemzeti Tanács tagja. Amint azt a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, ezúttal Parkinson-kórosok és sclerosis multiplexszel élők vettek részt a fejlesztésben, valamint volt babás csoport is, ahol a szülőkkel kommunikáltak. Hangsúlyozta, hogy szeretnék tovább folytatni a konduktív fejlesztést, hiszen nagyon nagy iránta az érdeklődés.

– A páciensek igényelik a fejlesztést, ezért folyamatossá szeretnénk azt tenni. Bebizonyosodott, hogy a betegek és a konduktorok így, az online térben is megfelelően tudnak kommunikálni, hiszen látják, hallják egymást, tudják egymást biztatni, egyedül a fizikai segítség marad el. Azoknak, akiknek odahaza nem volt a kapcsolatteremtéshez megfelelő technikai felszerelésük, vagy más okból nem tudták megoldani az otthoni részvételt, heti két-három alkalommal a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ termében biztosítottunk helyszínt az online fejlesztéshez. Az online kurzusnak az az előnye, hogy bármely településről bekapcsolódhatnak a betegek, így olyanok is részt vehetnek rajta, akik egyébként a távolság miatt nem tudnának eljönni, vagyis egyszerre tudnak jelen lenni Nagybecskerekről, Szabadkáról, Zentáról és Óbecséről is – magyarázta Perpauer Attila, aki beszámolt arról is, hogy az elmúlt hat évben átlagosan 27-28 személy vett részt egy-egy képzésen, ezúttal 27-en voltak, majd hozzátette, hogy új páciensek bekapcsolására csak szűrés után kerülhet sor.

– Továbbra is tartjuk a létszámot, de egyelőre újabb szűrést nem tudunk végezni, hiszen ahhoz személyes kapcsolatteremtés kell. Erre a járványügyi helyzet javulása után kerülhet sor, mi nagyon reméljük, hogy mindez talán már októberben megvalósulhat. A szórványt szeretnénk bekapcsolni, és Nagybecskereken vagy Muzslyán végeznénk szűrést, hiszen sokan igénylik onnan is a fejlesztést. Egyelőre annyi biztos, hogy a jövő héten újabb kurzus indul, ismét online térben, és egy-két napot ismét biztosítunk itt, a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ termében azoknak, akiknek nincs meg hozzá a megfelelő technikai felszereltségük – összegezte az illetékes.

Hugyik Richárd, a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ igazgatója arról beszélt, hogy a budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Karával régóta együttműködnek, és az ő helyiségeikben zajlanak a konduktív foglalkozások.

– Az online térbe költözéshez mi biztosítottuk a számítógépes eszközparkot, és látjuk, hogy a fejlesztés így is működik, de természetesen mi is abban reménykedünk, hogy javul az egészségügyi helyzet, és mielőbb visszatérhetünk a normális kerékvágásba – mondta az igazgató.