2024. április 27., szombat

A távolság leküzdéséért

Modern kommunikációs eszközöket kapott a Gerontológiai Központ

Távközlési eszközöket, számítógépet, televíziót, kamerát, hangszórót kapott a szabadkai Gerontológiai Központ azzal a céllal, hogy enyhítsék felhasználóik koronavírus-járvány miatti bezártságát. A 10 ezer euró értékű adományt a központnak a német ASB civil szervezet adományozta, melyet a szerbiai német nagykövetség és a Foglalkoztatási, Munkaügyi és Szociálisvédelmi Minisztérium is támogatott. A donációra vonatkozó szerződés aláírására pénteken került sor a Központ 1 gerontológiai klubban, ahol Nenad Ivanišević, a szabadkai Gerontológiai Központ igazgatója a sajtó képviselőinek elmondta, hogy az új berendezésnek köszönhetően a bentlakók sokkal könnyebben tarthatják a kapcsolatot szeretteikkel.

Ilija Đukanović, Nenad Ivanišević és Gordan Velev (Fotó: Gergely Árpád)

Ilija Đukanović, Nenad Ivanišević és Gordan Velev (Fotó: Gergely Árpád)

– A nehéz időkben mutatkozik meg, hogy ki a jóbarát. Kiderült, hogy a járvány ideje alatt bizonyos civil szervezetek segítségére is számíthatunk. Büszkén állíthatom, most olyan időket élünk, amikor nem gyógyszert, vagy élelmiszert kell kérnünk, hanem modern videófelszerelést és jobb internetet annak érdekében, hogy lehetővé tegyük a felhasználóinknak a fizikai távolság leküzdését. Az adománynak köszönhetően az idősek sokkal többet beszélhetnek az intézményen kívül tartózkodó ismerőseikkel – nyilatkozta az igazgató.

Az adomány másik célja az idősek képzésének támogatása. Gordan Velev, az ASB civil szervezet szerbiai igazgatója kihangsúlyozta, hogy már több éve jó együttműködést ápolnak a szabadkai Gerontológiai Központtal, akárcsak az önkormányzattal.

– A szociális intézményekben még mindig szigorúak az egészségügyi óvintézkedések, emiatt az ilyen jellegű adomány nagy segítség minden felhasználó és alkalmazott számára. A beosztottaknak a napi feladataik mellett segítséget kell nyújtaniuk az időseknek, ha azok kapcsolatba szeretnének lépni a rokonságukkal. Az új technológiai ismeretek elsajátításával ez most könnyebben fog működni – mondta Gordan Velev.

Ilija Đukanović, a Városi Tanács szociális és egészségügyi kérdésekkel megbízott tagja köszönetet mondott az ASB támogatásáért.

– Reméljük, hogy a jó együttműködés a továbbiakban is eredményes lesz. A polgármester már korábbi nyilatkozataiban is kiemelte, hogy az önkormányzat nagy hangsúlyt fektet a jövőben az idős polgárok és a szociális intézmények támogatására – mondta Ilija Đukanović.