2024. április 26., péntek

Ultramaraton Palicson

Az előttünk álló hétvégén, szombaton és vasárnap 15. alkalommal tartanak nemzetközi ultramaraton-versenyt Palicson. A futók öt számban (6 órás ultramaraton egyéni és váltó, 12 órás egyéni és váltó, 24 órás egyéni országos bajnokság, 50 km-es országos bajnokság és 100 km-es országos bajnokság) indulhatnak a Palicsi-tó partján lévő, a nemzetközi szövetség által hitelesített pályán.

Jánosi Elvira, a Szerbiai Ultramaraton-szövetség és a palicsi Paligo Palus Ultramaratonklub elnöke elmondta, hogy mintegy 50 futót várnak a versenyre, akik között boszniai és romániai résztvevőt is lesznek, míg Magyarországról és Horvátországból idén nem érkezik egyetlen futó sem.

A versenyt mindössze néhány hét alatt kellett megszerveznem, máskor erre legalább fél évet szánhattam. Idén kevesebb anyagi támogatásban részesültünk, de ezt a futók nem fogják megérezni, ők mindent megkapnak, amit eddig. A legnépesebb mezőny a 24 órás versenyre nevezett be. Női futó a szokásosnál kevesebb lesz, hiszen versenyzőim közül többen férjhez mentek, szültek, így még nem térhettek vissza a pályára. A Paligo Palus Ultramaratonklubból többen is indulnak a futamon: Halász Edvárd még nem döntötte el, hogy a 24 óráson vagy 100 km-en indul, Marija Nešić és Adankó Kitti egyaránt az 50 km-es távot választották. Kitti nagy reménységünk, hiszen a márciusi, Belgrádban megtartott 6 órás országos bajnokságon a nők mezőnyében bronzérmet nyert. Ha ezen a versenyen is legalább harmadik lesz, akkor év végén jelölnénk az Év Sportolója díjra. A felsoroltak mellett Jovica Spajić 100 km-en áll rajthoz, legfiatalabb reménységünk, a mindössze 8 éves Lara pedig a 6 órás váltóban próbál szerencsét – mondta Jánosi, hozzátéve, hogy az országos bajnokság egyben selejtező a világbajnokságra.

A verseny hivatalos megnyitóját szombaton 11.30-kor tartják, ahova dr. Pásztor Bálintot, a városi képviselő-testület elnökét és Dobó Mártát, Palics helyi közösségének tanácselnökét várják, a Szerbiai Atlétikai Szövetség képviseletében pedig Goran Čegar lesz jelen az eseményen.

Az országos bajnokság eredményeit a Nagyterasz előtt hirdetik ki, a járványügyi helyzetre való tekintettel a pódiumot nem állítják fel, míg az abszolút kategória és a többi versenyszám érmesei a Palicsi Ökoközpontban vehetik át elismeréseiket.