2024. április 26., péntek

Ausztrália gazdasága recesszióban

Recesszióba került Ausztrália gazdasága a második negyedévben, mivel rekordmértékben csökkent a hazai össztermék (GDP) a koronavírus-járvány bénító hatására. A fertőzöttek számának közelmúltbeli megugrása azzal fenyeget, hogy a zuhanást nem követi meredek emelkedés, ami növeli a nyomást a kormányon a fiskális gazdaságösztönzés fenntartására.

Az ausztrál statisztikai hivatal szerdán kiadott jelentése szerint a hazai össztermék (GDP) negyedéves összevetésben 7 százalékkal esett vissza a június 20-ával zárult három hónapban, jócskán meghaladva az elemzők által várt 6,0 százalékos csökkenést.

A negyedéves GDP-adatok rögzítésének kezdete, 1959 óta a mostani volt a legrosszabb adat.

Az első negyedévben kilenc év óta először mértek csökkenést, 0,3 százalékkal esett vissza a gazdaság teljesítménye. A tavalyi utolsó negyedévben még 0,6 százalékkal, a harmadikban pedig 0,5 százalékkal nőtt a gazdaság.

Ausztrália legutóbb 1991-ben volt technikai recesszióban, még a 2008-ban kirobbant pénzügyi és gazdasági világválságot is hanyatlás nélkül úszta meg a világ 13. legnagyobb gazdasága.

Éves összevetésben 6,3 százalékkal csökkent a GDP a második negyedévben. Elemzők 5,3 százalékos visszaesést vártak az első negyedévben mért 1,4 százalékos növekedés után.

A gazdaság teljesítményét főleg a háztartások fogyasztásának csökkenése rántotta a mélybe: negyedéves összehasonlításban 12,1 százalékos, éves szinten pedig 12,7 százalékos volt a visszaesés üteme.

Ausztráliában több mint egymillió ember veszítette el a munkáját azután, hogy márciusban biológiai veszélyhelyzetet hirdetett a kormány, lezárták a határokat, számos vállalkozás felfüggesztette a termelést, és bezártak az üzletek.

A kormány több mint 300 milliárd ausztrál dollár értékű gazdaságösztönző programot indított, de a második negyedéves adatok fényében további intézkedésekre lehet szükség.

Az ausztrál jegybank rekordalacsony szintre csökkentette az alapkamatot, hogy védje a gazdaságot a járvány kedvezőtlen következményeitől. A központi bank monetáris politikai döntéshozó testülete márciusban két alkalommal hajtott végre 25 bázispontos csökkenést, és azóta 0,25 százalékon tartja az alapkamatot.