2024. március 29., péntek

A hazatérők potenciális vírushordozók

Javuló tendenciát mutat a szerbiai járványkép, ez azonban korántsem jelenti azt, hogy megszabadultunk volna a koronavírus veszélyétől. Az egészségügyi óvintézkedéseket haladéktalanul be kell tartani a válságtörzs véleménye szerint.
Vasárnap délutánig, 24 óra leforgása alatt, Szerbia területén 4356 koronavírustesztet végeztek el. A covid19.rs honlap 15 órakor közzétett friss adataiból az derül ki, hogy az egy nappal korábbiakhoz képest kissé növekedett az új fertőzöttek száma, 83 polgárról bizonyosodott be, hogy elkapta a vírust. A szóban forgó időszakban 1 személy hunyt el, s ezzel 711-re nőtt a járvány szerbiai áldozatainak száma.

Az összes fertőzések száma az országban 31 365, a halálozási arány 2,27 százalékos; 48-an vannak lélegeztetőgépre kapcsolva. A kórházban kezelt páciensek száma tovább csökkent, 626-an szorulnak kórházi ápolásra. Az országban eddig összesen 925 208 koronavírustesztet végeztek el.

Jók a járványstatisztikai mutatók, a helyzet egyértelműen javult, de mindenkinek meg kell értenie, hogy a koronavírus jelen van a társadalmunkban, és még sokáig velünk lesz – hangsúlyozta dr. Predrag Kon járványügyi szakember a hétvégén a Szerbiai RTV műsorában.

Mint ismeretes, a válságstáb enyhített néhány korábbi szigorításon. A vendéglátóipari létesítmények közül azok, amelyek kerthelyiséggel, terasszal rendelkeznek, most már éjjel egy óráig is nyitva tarthatnak. A kereskedelmi létesítményeket sem korlátozzák tovább a 22 óráig tartó nyitvatartásra, az eddiginél egy órával később zárhatnak. Predrag Kon ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, az enyhítések következményeként egész biztosan növekedni fog az újonnan fertőzöttek száma, és hangsúlyozta, hogy éppen emiatt még nem jöhet számításba az éjszakai szórakozóhelyek és klubok megnyitása. Kiemelte, továbbra is rendkívül fontos, hogy a vendéglátóipari egységekben betartsák az ajánlott óvintézkedéseket.

A válságtörzs korábbi ülésén enyhítettek az összejöveteleken való részvétel tekintetében is, mostantól több személy tartózkodhat zárt helyiségben és szabad téren is, tízről harmincra növelték a látogatók számát. Predrag Kon ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, a 30 főnél nagyobb részvétellel járó családi és vallási ünnepélyeknek még nem jött el az ideje, a jelenlegi szabály ellenőrzését és betartatását pedig minden önkormányzatban szigorúan meg kell szervezni.

A külföldről hazatérők önizolációjával kapcsolatosan a járványügyi szakember úgy értékelte, mindenkinek, aki olyan országból tér vissza, ahol magas a fertőzöttek száma, tisztában kell lennie azzal, hogy potenciális vírushordozó, és így veszélyt jelent saját maga és mások számára is, akkor, ha a megszokott módon vesz részt a társadalomban. Kiemelte, elsősorban a Horvátországból, Montenegróból és Bosznia-Hercegovinából visszaérkező gyermekekre vonatkozik a válságtörzs azon döntése, hogy tíz napig otthoni karanténban kell tartózkodniuk, és a karantén ideje alatt az érintett diákok online követhetik majd a tanórákat.

– Senki nem fogja megbocsátani, ha ismét az elmúlt hónapokhoz hasonlóan nagy mértékben nehezedik nyomás az egészségügyi rendszerre. Azon munkálkodunk, hogy minél jobban lelassítsuk a koronavírus terjedését – húzta alá a válságtörzs tagja.

Zoran Gojković, a tartományi válságstáb tagja arról számolt be vasárnap, hogy a COVID-rendelőkben a hat héttel korábbi helyzethez viszonyítva nyolcvan százalékkal kevesebb a vizsgálat, a tüneteket észlelő betegek száma.