Fontos telefonszámok Vajdaságban

Vajdasági Közegészségügyi Intézet 021/4897-800, 064/8028-894 és 064/8028-895 Zombori Közegészségügyi Intézet 025/412-888 és 062/1956-866 Pancsovai Közegészségügyi Intézet 013/322-965 és 062/886-9721 Mitrovicai Közegészségügyi Intézet 022/610-511, 064/8092-911 és 064/8092-938 Szabadkai Közegészségügyi Intézet 024/571-333 és 064/1009-276 Nagykikindai Közegészségügyi Intézet 0230/421-102, 062/8833-841 és 062/8833-877 Nagybecskereki Közegészségügyi Intézet 023/566-345 és 069/210-1102

Bővebb információkért kattintson ide

Az egész magyar nemzet érdekeit képviselve

Kásler Miklós szerint az új tanév az új építések és a jelentős felújítások éve lesz

(MTI)

2020. augusztus 30., 20:21

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Az új tanév az iskolák, tantermek, tornatermek, uszodák és a jelentős felújítások éve lesz, hiszen csaknem 100 milliárd forint összértékű fejlesztés van folyamatban európai támogatással, amelyet a kormány további 10 milliárd forinttal támogat – jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a XI. Nemzeti Tanévnyitón vasárnap Kecskeméten.

Kásler Miklós beszédet mond a XI. Nemzeti Tanévnyitón (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Kásler Miklós beszédet mond a XI. Nemzeti Tanévnyitón (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A Kecskeméti Református Általános Iskolában megtartott ünnepségen Kásler Miklós elmondta: a kormány feladata és célja, hogy az egész magyar nemzet érdekeit képviselje, majd hozzátette, ennek érdekében a kormány nyáron 4,6 milliárd forintot biztosított felújítási munkálatokra, így segítve a tanévkezdést, és a járvány további megelőzését. Mivel a családok támogatása nemzeti érték, ezért az idén 106 ezer rászoruló általános iskolás gyermek kap tanszercsomagot, a múlt évinél magasabb, 765 millió forint összegű kormánytámogatásból – emelte ki az emberi erőforrások minisztere, hangsúlyozva, a súlyos és halmozottan hátrányos helyzetű, vagy sérült gyermekek intézményeinek fejlesztésére a tankerületi központok uniós forrásból csaknem 4 milliárd forintot fordíthatnak.

Kásler Miklós a diákokhoz szólva kiemelte: az iskolában lehetőséget kapnak arra, hogy gyarapítsák tudásukat, kibontakoztathassák a bennük rejlő tehetséget, ugyanakkor példát vehetnek szüleik mellett tanáraiktól, életre szóló barátságokat köthetnek, illetve megtanulhatják a nemes fizikai és szellemi vetélkedés szabályait, felkészülhetnek továbbá az előttük álló évtizedekre, hogy helyt tudjanak állni a világban felnőttként, családanyaként vagy családapaként, választott hivatásuk képviselőjeként, magyarként és emberként. A miniszter szerint a pedagógusokra bízott gyermekek jelentik a nemzet jövőjét. Mint mondta, a sokgyökerű magyar nép történelme során azért tudott fennmaradni, ismét és ismét megerősödni és megalkotni páratlan kultúráját, mert a kényszerekből mindig visszatalált ősei helyes útjára, magasztos eszmék vezérelték, és a helyes értékek mentén cselekedett. Hozzátette, a tanárok feladata, hogy jó példát mutatva éljenek, átadják a több mint ezer év nemzedékeinek felhalmozott szellemi és anyagi hagyatékát, gazdag örökségünket, amelyeket munkája nyomán a legifjabb generáció megtarthat és gyarapíthat.

A miniszter megköszönte a pedagógusoknak, hogy választott hivatásukat a legjobb tudásuk és hitük szerint, szeretettel végzik, az iskolák minden dolgozójának pedig, hogy odaadó munkájukkal megteremtik a minőségi oktatás és nevelés feltételeit. Kifejtette, a gyermek vállalása és felnevelése rendkívüli felelősséggel és nagyon sok nehézséggel jár, ugyanakkor pótolhatatlan örömöt és boldogságot jelent. A gyermekek, szülők, nagyszülők felbonthatatlan, mindennél értékesebb szövetségéből, a családokból épül a nemzet. „A családi szeretetből kristályosodik ki és szilárdul meg a minden ártó befolyással dacoló biztonság, alakul ki a jellem, és az emberi identitás” – tette hozzá. A koronavírus-járvány első hulláma idején is megmutatkozott a családok fegyelmezett viselkedéséből kialakult életmentő nemzeti egység – fogalmazott Kásler Miklós, aki kiemelte, minőségi jövőt tartalommal csak a szerető családok, az elhivatott pedagógusok és a tehetséges, szorgalmas ifjak tölthetik meg.

Bán Béla, a Bács-Kiskunsági Református Egyházmegye esperese beszédében kiemelte: minden tanév kihívást jelent diákoknak, szülőknek, pedagógusoknak és iskolafenntartóknak, minisztériumnak és az igazgatásban dolgozóknak egyaránt. Az esperes szerint a most induló tanév a megszokottnál talán még több kérdést hordoz magában, így azt kérte, „Isten áldása őrizze és vigyázza az oktatásban érintetteket, Isten gondoskodása, a felülről való bölcsesség legyen diákokkal, pedagógusokkal és szülőkkel.”

Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz–KDNP), Kecskemét polgármestere szerint az iskola találkozás, találkozás emberrel, értékkel, alkotással, tudással, hittel és szeretettel, hiszen az iskola nem pusztán tudást ad és oktat, hanem közösség is, ahol akár életre szóló barátságok, szerelmek köttetnek, ahol megtanulják a gyermekek a versenyszellemet, a megmérettetést, egymás tiszteletét és elfogadását, csapatban játszani és érdekeiket érvényesíteni, azaz együtt tanulják meg mindazt, amire egész életük során szükségük lesz.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége