2024. április 27., szombat

Vučić washingtoni meglepetésre számít és nyugdíjemelést igér

– Nem lepne meg, ha a Belgrád és Pristina közötti jövő heti washingtoni tárgyalások meglepetést okoznának – szögezte le Aleksandar Vučić szerb államfő a Pink Televízió műsorában vendégszerepelve.

 Avdullah Hoti és más albán nemzetiségű tisztségviselők azt állítják, hogy államuk elismeréséért utaznak az Egyesült Államokba. Nem hivatalosan is elhangzott a régió vezető személyiségei részéről, hogy alá kell írnom mindent, amit Washingtonban elénk tesznek. Figyelmesen hallgattam mindezeket a kijelentéseket. Arra számítok, hogy meglepetés vár, és elnézést fogok kérni az amerikai adminisztrációtól, ha mégsem lesz így – nyilakozta Vučić. Hozzáfűzte, nem reméli, hogy Donald Trumppal is találkozik, ugyanakkor megállapította, hogy bárhol tárgyalnak Koszovóról, a téma mindig a Szerbiával való kölcsönös elismerés, és hogy ennek gondolatától Trump, valamint az Egyesült Államok sohasem állt el.

Az államfőt a gazdasági intézkedésekről, a gazdaságnak nyújtandó támogatásról, az előttünk álló gazdasági kihívásokról is kérdezték. Elmondta, hogy 7,5 százalék alá, történelmi minimumra csökkent Szerbiában a munkanélküliség az év második negyedében, és ez nagyszerű eredmény.

– Először történik meg, hogy a szerbiai munkanélküliség az európai átlag fölé emelkedik, arra számítok, hogy a második negyedévben a  munkanélküliségi mutató 7,5 százalék alá csökkenjen – mondta  többek között.

Mint elhangzott, a kormány a minimálbér emelését és a fizetések adómentes részének a növelését is javasolja, hogy a vállalatok ne kényszerüljenek az alkalmazottaknak felmondani.

Az államfő megnyugtatta a nyugdíjasokat, hogy a koronavírus-járvány ellenére a nyugdíjak kifizetése biztos és rendszeres lesz, nem csökkennek, ellenkezőleg, növekedni fognak – jelentette ki az államfő. Elmondta azt is, hogy az úgynevezett svájci modellt fogják alkalmazni, a nyugdíjemelés pedig „nem lesz jelentéktelen”.

Az új kormány összetételéről szólva Vučić leszögezte, hogy az új kormánnyal nem lesz maradéktalanul elégedett sem a Szerb Haladó Párt, sem a többi párt tagsága. Megalakítása a washingtoni tárgyalások után várható, és az ország szükségleteinek leginkább megfelelő lesz, olyan, hogy a legnehezebb kihívásoknak is eleget tudjon tenni.