2024. április 26., péntek

Merkel: A gyerekek nem válhatnak a világjárvány veszteseivé

A német kancellár reméli, nem telepítenek orosz csapatokat Fehéroroszországba

A következő hetekben döntő szakaszukba érkeznek a tárgyalások az Európai Unióból kilépett Nagy-Britannia és Brüsszel között - mondta Angela Merkel német kancellár éves nyári sajtótájékoztatóján pénteken.

Michel Barnier, az Európai Unió Brexit-ügyi főtárgyalója szerdán azt követelte, hogy október végéig üssék nyélbe a megállapodást az EU és Nagy-Britannia között. A Brexit-tárgyalások múlt heti, hetedik fordulója jelentősebb előrelépés nélkül ért véget.
Az Egyesült Királyság január 31-én lépett ki az Európai Unióból. Ezt követően a felek együttműködése az előzetesen rögzített átmeneti időszakba lépett, amely december 31-én jár le. Ez idő alatt a brit kormánynak és az uniónak meg kell állapodnia kétoldalú kapcsolatrendszerük jövőbeni szabályairól.

A jelenlegi feszültségek ellenére fontos, hogy ne szakadjon meg a párbeszéd Moszkvával - hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár tekintettel arra, hogy Oroszország és Németország között a fehérorosz belpolitikai válság és Alekszej Navalnij kormánykritikus orosz aktivista feltételezett megmérgezése miatt feszült a helyzet. Navalnijt egy berlini kórházban kezelik. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy nem telepítenek orosz csapatokat Fehéroroszországba.

A koronavírus-járványról szólva Merkel hangsúlyozta, hogy az őszi és a téli hónapokban a fertőzés újra erőteljesebben kihathat az emberek mindennapi életére. A német vezető hangsúlyozta: a világnak valószínűleg meg kell tanulnia tartósan együtt élni a koronavírussal, ezért nagyobb óvatosságra van szükség. Aláhúzta: a berlini kormánynak az a célja, hogy a pandémia ellenére megőrizze a munkahelyeket, és a lehetőségekhez mérten lendületben tartsa a gazdaságot. Emellett nélkülözhetetlen, hogy biztosítsák az oktatást a gyermekek számára, akik nem válhatnak a világjárvány veszteseivé.