2024. április 27., szombat

Szenttamáson is gyűjtöttek Olivér számára

A bajmoki Pál Gajódi Olivér életben maradásáért újra megmozdult Vajdaság. Februárban már volt több jótékonysági akció, Olivér akkor három hónapos volt, és életmentő gyógyszerre volt szüksége. A kicsinél spinális izomatrófiát, vagyis gerinceredetű izomsorvadást állapítottak meg, annak is a legsúlyosabb fajtáját, az 1-es típusút. A Spiranza nevű gyógyszert akkor a szerb állam támogatásával sikerült beszerezni, a kisfiú lassan kezdett felépülni, de néhány hónap után újra megbetegedett. Az újvidéki orvosok ezúttal a Zolgensma nevű gyógyszert ajánlják, illetve a génterápiát, de ennek ára körülbelül 2 millió euró, ekkora összeget azonban a szülők önerőből képtelenek előteremteni. A segíteni akaró emberek a Facebook közösségi portálon létrehozták a Vajdasági jótékonysági licit elnevezésű csoportot, s emellett szinte minden településen gyűjtik az adományokat a kisfiú további gyógykezelésére.

Vasárnap a Fáklya KIE szenttamási csapata is csatlakozott az akcióhoz. A középiskolások saját kezűleg készített üdítővel kínálták a járókelőket, az önkéntes adományokat pedig az erre a célra kihelyezett dobozban gyűjtötték. Az akciót összegezve Blazsanyik Zsaklina elmondta, a kis csapat pár óra alatt csaknem 22 ezer dinárt gyűjtött össze.

− Követve a többi település hasonló akcióját, mi, szenttamásiak is segíteni szerettünk volna. Vasárnap délelőtt a piacon, a kora esti óráktól pedig a templommal szembeni parkolóban kínáltuk a friss üdítőt az arra járóknak, az önkéntes adományokat pedig egy külön dobozban gyűjtöttük. Örömmel figyeltük, hogy a községben milyen sok a segítőkész személy. Például az akcióra készülő plakátok nyomtatásakor a könyvkereskedésben dolgozó hölgy szólt, hogy teljesen ingyenes lesz a nyomtatás. Ő így járul hozzá az akcióhoz. Sokan megálltak a standnál, érdeklődtek a kisfiú felől, és adakoztak. Mindenki annyit fizetett az üdítőért, amennyit akart. Másnap megszámoltuk, majd befizettük a pénzt: 21 930 dinár gyűlt össze. Minden dinárért hálás köszönet a szenttamásiaknak. Igaz, a cél még messze van, viszont a közmondás is úgy tartja: Sok kicsi sokra megy. Örülünk, hogy közösségünk is hozzájárult ahhoz, hogy Olivér egyszer majd normális, egészséges életet élhessen – mondta a diáklány.

Kiemelte, arra ösztönzik az embereket, hogy minél több településen szervezkedjenek, mert a kezeléshez és a gyógyszerhez bármekkora összeg jól jön. A nagy hegyek is apró porszemekből állnak – tette hozzá Zsaklina.