2024. április 27., szombat

Helyi múzeumot létesítenek Monostorszegen

Múzeummá és falusi kultúrközponttá alakítják át a település régi iskolaépületét. Az ehhez szükséges tervek elkészítésére hirdetett közbeszerzési pályázatot Zombor város közigazgatási hivatala.

Az Ivan Goran Kovačić utcában lévő iskolaépület jelentősen megrongálódott. Fölújítása után ott kap helyet egy többfunkciós képgaléria. A tervek szerint a képtár adna helyet a Dondo művésztelepen létrejött alkotásoknak, ott mutatnák be a vendégül látott művészek egyéb alkotásait is, a Monostorszegi Fotószafarin Készült fölvételeket, magángyűjtemények régi fényképeit, valamint egyéb műtárgyakat. (A Dondo kirándulóhely, egyben egy helyi egyesület elnevezése, amely a falutól 2,5 kilométerre, a vízparton található.)

A galéria saját raktárral rendelkezne a művészi alkotások tárolására és őrzésére, valamint szálláshelyet biztosítana a falu vendégeinek, a helyi közösség és a civil szervezetek programjaiban részt vevőknek. Az öreg iskolaépületben kapnak irodahelyiséget a Monostorszegen működő civil szervezetek is. A fölújított épület a település, valamint az ott élő etnikai közösségek múltját szemléltető múzeumként működik majd.

A fölújítást célzó közbeszerzés a nyílászárók cseréjére, a tetőjavításra, az elektromos, a hő- és vízvezeték beszerelésére, a létesítmény bekamerázására, tűzvédelmi felszerelésre, új deszkapadló és kerámialapok lefektetésére vonatkozik.

Emellett az épület körüli térséget is rendezik a jelenlegi növényzet megőrzése mellett, rendbe hozzák a sportpályákat, helyet alakítanak ki egy majdani lelátó fölállításához, és játszóteret emelnek.