2024. április 26., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Ismét több a fertőzött

Csökken a kórházban ápoltak száma – Fokozott ellenőrzés a határon

Szerda délutánig, 24 óra leforgása alatt, Szerbia területén 9932 koronavírustesztet végeztek el.  A covid19.rs honlap tegnap 15 órakor közzétett friss adataiból az derül ki, hogy az egy nappal korábbiakhoz képest növekedett az új fertőzöttek száma, 154 polgárról bizonyosodott be, hogy elkapta a vírust. A szóban forgó időszakban 2 személy hunyt el, amivel 707-re nőtt a járvány szerbiai áldozatainak száma. Az összes fertőzések száma az országban 30.974, a halálozási arány 2,28 százalékos; 37-en vannak lélegeztetőgépre kapcsolva. A kórházban kezelt páciensek száma tovább csökkent, 734-en szorulnak kórházi ápolásra. Az országban eddig összesen 895.507 koronavírustesztet végeztek el.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Fokozott egészségügyi ellenőrzést vezettek be ma egyes határszakaszokon, azoknak az országoknak a határain, ahonnan a turistaidény végén sokan utaznak be Szerbiába, s ahol növekvőben van a koronavírus-fertőzöttek száma. Az Észak-Macedóniából, Bulgáriából, Romániából és Horvátországból Szerbiába beutazó külföldieknek így 48 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztre van szükségük ahhoz, hogy az országban maradhassanak. A többi utas tájékoztatót kap a határon a fontosabb telefonszámokról, melyeket hívhatja, ha jelentkeznének a fertőzés szimptómái.

Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter ma videómegbeszélést folytatott az Egészségügyi Világszervezet európai igazgatójával. Dr. Hans Kluge felkérte a szerb tárcavezetőt, elnököljön az immunitással kapcsolatos, következő nemzetközi konferencián, melyen 53 ország képviselői vesznek részt. Megfelelőnek tartotta a koronavírus-járvány első hullámának második tetőzésére adott szerbiai válaszintézkedéseket, s megállapította, hogy meghozták a várt eredményeket.

Az országos COVID-kórházhálózatból szerdán kilépett a belgrádi Banjica ortopédiai-sebészeti klinika is, és fogadja a nem koronavírusos, mozgásszervi rendellenességekkel küzdő betegeket. Először a daganatos betegeket műtik meg, de a rendelők is készen állnak a megszokott munkakör ellátására – tájékoztatta a nyilvánosságot prof. dr. Zoran Baščarević igazgató.