2024. április 27., szombat

Felelősségteljes érdemi munka

Pénteken megalakultak az önkormányzatok

Minden önkormányzatban mára megalakult a képviselő-testület. Több önkormányzatban hagyták éppen a törvény adta lehetőség szerint az utolsó napra az alakuló ülést, de ekkor tartották meg egyben az új polgármester, illetve a tanácstagok megválasztását is. A Vajdasági Magyar Szövetség jelölt polgármestert Zentán, Magyarkanizsán és Topolyán is, ahol sikerült megőriznie korábbi többségét.

A június 21-én megtartott választásokon a szavazópolgárok köztársasági, tartományi és önkormányzati szinten adhatták le voksukat. Összesen 6.584.376 polgár járulhatott az urnák elé, akik 8433 választóhelyen szavazhattak. Ennek a polgári kötelezettségnek végül 3.221.908-an, vagyis a szavazásra jogosultak 48,93 százaléka tett eleget.

Vajdaság területén a többpártrendszer óta, vagyis 1992-től, ez volt a tizenegyedik tartományi választás, azzal, hogy 1992 és 2000 között ötször kellett a tartomány polgárainak az urnák elé járulniuk. Az akkor érvényes abszolút többségi választási rendszert csak 2004-ben módosították, így a 120 mandátumra a tartományi képviselőházban 60 képviselőt részarányos, 60-at pedig a többségi rendszer szerint választottak meg, ennek köszönhetően akkor minden községnek volt legalább egy képviselője. Ám 2014-től már részarányosan, a köztársasági és a helyhatósági választásokhoz hasonlóan folynak a választások itt is. Az idén megtartott voksolás során a tartomány területén 1.696.447 polgár járulhatott az urnák elé. A statisztikai adatok alapján Vajdaság területén 6179 szavazópolgárral volt kevesebb ebben az évben, mint 2012-ben.

A tartomány mind a 45 önkormányzatában megtartották a helyhatósági választásokat, még Kúlán is előrehozott választásokra kerül sor, annak ellenére, hogy ott 2018-ban állt fel az új önkormányzat.

A választásokat követően meghirdetett eredmény szerint az önkormányzatok többségében a Szerb Haladó Párt gyűjtötte be a legtöbb szavazatot, míg a 45 önkormányzatból 31-ben a Vajdasági Magyar Szövetség is szerzett mandátumot, azzal, hogy Zentát, Magyarkanizsát és Topolyát sikerült megőriznie, nagyszámú többséggel. A választások után Pásztor István, a párt elnöke történelmi sikerként könyvelte el a VMSZ sikerét köztársasági szinten, hiszen megkétszerezte a képviselők számát, illetve több önkormányzatban is megerősítette a jelenlétét, ugyanis a párt 60-70 százalékkal több szavazatot kapott az önkormányzati választásokon, mint korábban. Pásztor korábbi nyilatkozatában elmondta, Kishegyesen döntetlenül alakult az eredmény a Szerb Haladó Párttal, ugyanis a Szerbiai Szocialista Párt ott 1 mandátumhoz jutott. Sikernek könyvelte el az óbecsei és az adai szereplésüket is, ahol 11-11 tanácsnoki helyet szereztek. A pártelnök akkor kitért a Szabadkán szerzett eredményekre is. Elmondta, a választópolgárok szavazatának harmada a VMSZ listájának szavazott bizalmat, amit elegendőnek talált ahhoz, hogy a párt ebben a városban meg tudja valósítani a kitűzött célokat. A szabadkai városi képviselő-testület megalakulása során a VMSZ adta a városi képviselő-testület elnökét, illetve ezúttal is a párt soraiból került ki a polgármesterhelyettes is, továbbá három tárcát irányít majd a párt által kijelölt személy.

– Történelmi választási sikerünknek köszönhetően megnövekedett elvárásokkal szembesültünk választóink részéről, a szó legpozitívabb értelmében. Joggal várják el tőlünk, hogy amikor elkezdődik az érdemi munka, felkészült és rátermett emberek képviseljék őket.

Kemény tárgyalások vannak mögöttünk a volt és jövőbeli koalíciós partnerünkkel – emelte ki Pásztor István legutóbbi, közösségi oldalán tett bejegyzésében. Rámutatott, az SZHP-vel folytatott tárgyalások során számba vették mind a 31 önkormányzatot, ahol a VMSZ mandátumot szerzett. – Tisztességes megállapodás született, amely érdemi lehetőséget teremt arra, hogy megvalósítsuk választási ígéreteinket – írta a párt elnöke, majd hangsúlyozta, az előttünk álló önkormányzati ciklusban is részei lesznek a döntéshozatalnak.

Zentán és Magyarkanizsán is újraválasztották az eddigi polgármestereket, mindkét esetben a VMSZ delegált jelöltet. Zentán a tárcák többségében is a párt állított jelöltet, Magyarkanizsán pedig a községi képviselő-testületi elnök és elnökhelyettes is, valamint a 7 tanácstagból 5 a párt soraiból került ki. Topolyán is a VMSZ soraiból került ki a polgármester, továbbá a hét tanácstagból négy. Kishegyesen a községi képviselő-testület elnöke, titkára, valamint az alpolgármester lesz VMSZ-es.