2024. április 27., szombat

Mágnások terepfutása

Azaz akiknek 10 milliárd dollár veszteség után is van mit tejbe aprítani

A pandémia nem csak a földönfutók életére hatott ki: igencsak átformálta a világ leggazdagabb embereinek lajstromát is. Nyereségek és bukások sorozatát jegyzi a Bloomberg Billionaires Index, amely a világ legtehetősebbjeit tartja számon.

Az idei év egyik „meglepetésemberének” Mukesh Ambani indiai energiaipari üzletember számít, aki csak ebben az évben 21 milliárd dollárral növelte meg a vagyonát. A gyarapodással mára már 80 milliárd dollárral rendelkezik India egyik legértékesebb vállalatának, a Reliance Industries-nek az elnöke és vezérigazgatója. A 63 éves üzletember vezetésével ugyanis az óriáscég az olaj- és energiavállalatból hatalmas konglomerátummá nőtte ki magát, amely magába foglal kiskereskedelmi üzleteket, mobil és szélessávú szolgáltatást, digitális platformokat és még sok mást. A milliárdos egy 400 millió dollár értékű ingatlanban lakik, és a mumbai profi kriketcsapat tulajdonosa is. Mindezzel a világlista hatodik helyére tornázta fel magát az idén, maga mögött hagyva Warren Buffettet, aki már évek óta szerepel az előkelő tizes listán. Az amerikai részvénybefektetőnek ugyanis közel sem ment olyan jól az üzlet az idén, és 10 milliárddal csökkent a vagyona: jelenleg „csupán” 79 milliárd dollárral rendelkezik a világ hetedik leggazdagabb embere.

A vagyongyarapítás mértékében mégsem az indiai Ambani vitte el a pálmát: az év másik meglepetése Elon Mask, aki 62 milliárd dollárral gazdagodott az idén. A hihetetlen gyarapodást a Tesla elektromos autókba fektetett részvényeinek köszönheti a dél-afrikai származású, amerikai üzletember. A 90 milliárd dolláros vagyonával jelenleg a világlista negyedik helyén áll, megelőzve a francia Bernard Arnaultot. A Louis Viutton vezérigazgatója így a vagyonosok listájának ötödik helyére szorult vissza, miután az idén 21 milliárd dollárt veszített a „kasszájából”. Az exkluzív termékek forgalmazója azonban a 83 milliárd dolláros vagyonának köszönhetően továbbra is viseli a leggazdagabb, nem amerikai címet.

Az előkelő „felső hármas” felállás azonban nem változott. A harmadik helyet jelenleg is Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója foglalja el 99,4 milliárd dolláros nettó vagyonával; 100 milliárd felett mozog a második helyezett Bill Gates amerikai szoftverfejlesztő, feltaláló és filantróp vagyona is, aki azonban messze elmarad attól a hihetetlen mértékű vagyontól, amellyel Jeff Bezos amerikai üzleti mágnás rendelkezik. Az amazon.com alapítója ugyanis a 190 milliárd dollár körül mozgó vagyonával stabilan tartja a világ leggazdagabb embere címet.