2024. május 8., szerda

Darált aszfalt az Ürüjáráson

Apró lépésekkel ugyan, ám a helyiek nagy örömére folyik az utak javítása Horgoson

A horgosi vidék egyik része, ahol túlnyomórészt gyümölcsösök és szántóföldek övezik a környéket, igencsak forgalmas, mintegy négyszáz lakos van bejegyezve arrafelé, sokan pedig a földterületeiket járnak ki művelni.

Az elkészült beruházást megtekintők (Jenei Klementina felvétele)

Az elkészült beruházást megtekintők (Jenei Klementina felvétele)

Éppen ezért olyan fontos, hogy az illetékesek ne csak a falu központjára gondoljanak, hanem a távolabb eső részekre is, amelyeken szintén nagy forgalom halad át, és haladhatott egykoron is, mert ez a környék az Ürüjárás nevet viseli, övezve házakkal és gyümölcsösökkel, amelyekben már gyönyörű és hatalmas almák teremnek. A helyiek örömmel konstatálták, hogy erre a részre is gondot fordítanak, annál is inkább, mert sokuknak vezet errefelé az útja. A horgosi Bíró Ernő a helyszínen fejtette ki, hogy mekkora szükség van ezekre a javításokra nemcsak a környékben, hanem a falu többi területén is, egyelőre azonban annak örülnek, ami van, ugyanakkor természetesen a jövőbe is bizakodóan tekintenek.

– Az itt élőknek ez nagy lehetőség és jelentős életminőség-javítás, mert könnyebben tudunk közlekedni a mi kis településrészünkről be a faluba és más irányba is. A gyerekeink számára is nagy segítség, mert így könnyebben el tudnak jutni az iskolába, ami szintén létfontosságú számunkra – mondta a helyben lakó, aki azt is előrevetítette, hogy a közeljövőben a kivilágított buszmegállóról is szeretnének majd beszámolni, ahol a gyerekek biztonságosabban tudnak le- és felszállni a buszra.

Az eddigi rossz útviszonyokat az Ürüjárást illetően megszüntették, ám van még bőven tennivaló, hangsúlyozta Sors Róbert, a horgosi helyi közösség tanácsának elnöke, akitől megtudtuk, hogy nyolcvanöt utcából mindössze 32 százalék aszfaltos, ám a közelmúltban huszonhét utcát sikerült megjavítaniuk, ugyanakkor rengeteg olyan dűlőút is javításra vár még, ahol nagyobb forgalom bonyolódik, ugyanis vannak, amelyek csapadékos időjárás esetén alig járhatóak.

– Az utak rendbetétele minden település életében fontos szegmens, így nálunk is. Nagyon sok olyan utcánk volt, amelyek szinte járhatatlanok voltak, ám lépésről lépésre, útról útra haladunk előre. Az ürüjárásiak életkörülményeit is javítani szerettük volna, abban bízva, hogy hátha ez egyúttal itt maradásra is ösztönzi őket – mondta Sors Róbert, aki azt is hangsúlyozta, hogy erre a részre érkeznek például Szabadkáról kiköltözők is, mert adottak a feltételek a nyugodt körülményekhez, ugyanakkor gazdálkodásra is kiváló ez a területrész. A következő feladatuk a Fodor-dűlővel való összekötés lesz, amibe várhatóan a Komunalac Közvállalat is bekapcsolódik ugyanúgy, ahogyan azt most is tette – emelte ki Pálfi Ervin igazgató.

– Ötszáz méter hosszan történtek munkálatok ezen a területen, három méter szélességben el kellett marni a már elhasználódott útfelületet, és meg kellett szórni egy négy centiméteres kőréteggel. Jelen helyzetben mart aszfaltról van szó, amelyet tíz centire tömörítünk, és így kapunk egy olyan felületet, amely sokkal jobb, mint amilyen az eddigiekben volt – magyarázta Pálfi Ervin.

A beruházás értéke mintegy 800 ezer dinárt tesz ki, és a község területén több ilyen is történt, hiszen a karbantartásnak folyamatosnak kell lennie mindaddig, amíg a tartós csatornahálózat kiépítése meg nem valósul.