2024. április 27., szombat

Hódít a megfizethető minőség

Orosz kiskereskedelmi üzletlánc érkezik Szerbiába

Már jövő év elején megnyílhatnak Szerbiában a MERE orosz kiskereskedelmi üzletlánc első diszkontjai – adta hírül a B92.net. Žarko Grozdanić, a Retail Serbia portál szerkesztője elmondta, hogy a Torgservice RM csoporthoz tartozó MERE szerbiai kirendeltsége az év elején nyílt meg, és a következő években csaknem száz üzletet terveznek nyitni országszerte. Az orosz befektetők a diszkont-hálózat kialakításában látnak lehetőséget, hisz Szerbiában jelenleg egyetlen hazai kiskereskedelmi lánc sem működik – tette hozzá a szerkesztő, aki szerint a MERE újításként érkezik az országba. A Torgservice kereskedelmi csoport célja ugyanis, hogy a vásárlók ne a márkát fizessék meg, hanem az árut.

A harmadik legismertebb orosz üzletlánc boltjai nem a hivalkodó külalakukról ismertek: szerény helyiségekben kínálnak minőségi árut, hozzáférhető árakon. Az élelmiszeripari tremékeken kívül ruházat, játékok és lakberendezési kellékek is szerepelnek a kínálatukban. A középosztálybeli vásárlói réteget célozzák, de lehetőséget nyújtanak a hazai termelőknek is – részletezte Grozdanić. Kiemelte, hogy az orosz üzletlánc polcain már megtalálhatók a minőségi szerb termékek.

A 2009-ben alapított Torgservice RM csoportosulás ugyanis jelenleg több mint 800 helyszínen üzletel Oroszországban, és sikeres diszkonthálózatokat működtet Kazahsztánban, Fehéroroszországban, Kínában és Romániában is. A MERE üzletlánc termékei átlagosan 20 százalékkal olcsóbbak az azonos minőségű márkás cikkeknél. A saját márka által ugyanis minőségi termékeket kínálnak az alacsonyabb vagy közepes jövedelmú családoknak – áll a közmédia jelentéseiben.

A Retail Serbia portál értesülései szerint a szerbiai piac iránt nem csak az orosz befektetők érdeklődnek: az utóbbi években a nagy területű bevásárlóközpontok helyett ugyanis mind elterjedtebbek a kisebb üzletek. Egyre népszerűbbek a diszkontok, amelyek legfeljebb 1000 négyzetméter területen kínálnak minőségi, ám megfizethető termékeket.