2024. április 27., szombat

Naponta száznál is több olvasó

Zavartalanul folyik az olvasók fogadása a Szabadkai Városi Könyvtárban – Őszre elkészül az új olvasóterem

A Szabadkai Városi Könyvtár jelenleg a nyári munkarend szerint fogadja az olvasóit, természetesen a járványügyi előírások betartása mellett. Ezenfelül a könyvbeszerzés is zavartalan az intézményben. Az olvasóterem viszont ideiglenesen zárva tart, ugyanis éppen az új olvasóterem építési munkálatai zajlanak. Arról, hogy a jelenlegi helyzetben hogyan működik a könyvtár, Dragan Rokvić igazgató számolt be lapunknak.

Bár a járvány még korántsem múlt el, a könyvtár látogatottságán ez nem vehető észre, ugyanis naponta több mint százan térnek be az intézménybe, hogy könyvet kölcsönözzenek.

A könyvtár idén ünnepli fennállásának százharmincadik évfordulóját (Fotó: Gergely Árpád)

A könyvtár idén ünnepli fennállásának százharmincadik évfordulóját (Fotó: Gergely Árpád)

– Tavasszal, a rendkívüli állapot ideje alatt, zárva tartottunk. A koronavírus második hulláma már a helyzethez alkalmazkodva ért minket. A könyvtárban az olvasók fogadása zavartalanul folyik. Mint állami intézmény, tartjuk magunkat a törvényben előírt megelőző intézkedésekhez, tehát kötelező a maszk viselése a könyvtárban, emellett a könyvtárba betérő felhasználóink testhőmérsékletét a bejáratoknál megmérjük. Munkánk során most elsődleges feladat a higiéniai feltételek biztosítása olvasóink számára. Különösen nagy gondot fordítunk a fertőtlenítésre és a könyvek tisztítására. A szabadkai olvasóközönség egyébként nem veszett el. A rendkívüli körülmények ellenére szinte ugyanannyi látogatónk van, mint korábban a rendes feltételek mellett. A nyári szünet ideje alatt az olvasók főleg a földszinti kölcsönzőosztályunkat keresik fel. A legnagyobb forgalom a szerb és a magyar nyelvű könyveknél van. Egy nap 120, de akár 200 olvasó is betér hozzánk. Valamivel kisebb a forgalom a gyermekosztályon, hozzá kell azonban tenni, hogy kölcsönzés tekintetében ezen az osztályon sem tapasztalunk jelentősebb visszaesést – nyilatkozta Dragan Rokvić.

A kölcsönzés zavartalan, azonban az intézmény falai között rendezvények jelenleg nincsenek.

Dragan Rokvić könyvtárigazgató (Fotó: Patyi Szilárd)

Dragan Rokvić könyvtárigazgató (Fotó: Patyi Szilárd)

– Intézményünkben jelenleg semmilyen kulturális rendezvényt nem tartunk, tehát könyvbemutatók, kiállításmegnyitók sincsenek, hiszen bármilyen közösségi összejövetel megtartása járvány idején lehetetlen. Biztos vagyok benne, hogy Szabadka kultúrközönsége megszenvedi ezt a helyzetet, de igyekszünk a világhálón kompenzálni a rendezvények hiányát – mondta Dragan Rokvić.

A fentiekhez az igazgató hozzátette, hogy a könyvtár idén ünnepli alapításának százharmincadik évfordulóját. A jeles évfordulót idén októberben méltón szeretnék megünnepelni. Ennek egyik csúcspontja az új olvasóterem átadása lesz.

– A hónap elején az olvasótermet lezártuk a kutatók előtt. Jelenleg ugyanis az új olvasóterem kiépítésének befejező szakaszában járunk, és nagy munkálatok folynak a könyvtár ezen részén. Reményeink szerint szeptember végén, október elején a munkálatok befejeződnek, és az olvasók részére átadásra kerül az új olvasóterem. A munkálatok egyébként remek alkalmat adtak arra, hogy a kutatórészlegünkben elvégezzük a folyóiratok rendezését. Ez a másik oka, hogy az olvasóterem zárva tart – magyarázta Dragan Rokvić.

A járványhelyzet nem tudta ellehetetleníteni az új könyvek beszerzését. A külföldi könyvtárakkal folytatott kapcsolattartás azonban a határzárak miatt már sokkal nehezebb. Erről az igazgató a következőket nyilatkozta:

A könyvtár olvasóterme ma már zárva van az olvasók előtt (Gergely Árpád archív felvétele)

A könyvtár olvasóterme ma már zárva van az olvasók előtt (Gergely Árpád archív felvétele)

– Intézményünkben évek óta jól bejáratott gyakorlata van a könyvek beszerzésének. Ezt jól mutatja az a tény, hogy minden évben körülbelül tízezer címszót szerzünk be. Ezt a számot idén is tartani tudjuk. A könyvek jelentős részét a kulturális minisztériumtól szerezzük be. Emellett jelentős segítséget kapunk magyarországi barátainktól, alapítványoktól, intézményektől, és Horvátországból is sok könyv érkezik hozzánk. Ily módon biztosítani tudjuk a könyvek rendszeres beszerzését mind a három nyelven: szerbül, magyarul és horvátul. Ezek között a könyvek között a sikerkönyvek dominálnak. A könyvbeszerzés tehát nem állt le, részt veszünk a pályázatokon, a könyvtárak azonban rendkívüli körülmények között kénytelenek működni, hat hónapja nincs fizikai kapcsolatunk a magyarországi és horvátországi könyvtároskollégákkal,

Nyitókép: A könyvtár idén ünnepli fennállásának százharmincadik évfordulóját (Fotó: Gergely Árpád)