2024. április 26., péntek

Fából vaskarikát

Oromhegyesen a járványügyi helyzet miatti korlátozások ellenére is megtartották a fafaragótábort

Az Ulmus Egyesület szervezésében immáron a tizedik fafaragótábort tartották meg Oromhegyesen, ahol ezúttal igazán rendhagyóra sikerült a rendezvény.

A fafaragók vendégfogadóját is felszentelték (Puskás Károly felvétele)

A fafaragók vendégfogadóját is felszentelték (Puskás Károly felvétele)

A jubileumi eseményeknek mindig igyekeznek valamilyen különös felhangot adni, ám idén ezt a felsőbb erők tették meg, így valóban másmilyen volt a tábor, mint az előző években. Elmaradtak a külföldi vendégek, a művészek, ennek ellenére mégis szép, sőt mondhatni, családias hangulatú alkotótábort sikerült létrehozniuk az oromhegyesieknek. Jó szokásukhoz híven minden évben különféle faragott tárgyakat adnak ajándékba, amelyek aztán a község közintézményeibe kerülnek. Most, hogy nagyobb, újabb szobrokat nem hoztak létre, egy padot ajándékoztak Magyarkanizsának, továbbá felszenteltették a Krisztus-szobrot, amely a falu szélén lévő telephelyükön várja az oda betérőket.

Az egyesület elnöke, alapító tagja, Erdélyi István elmondta, hogy ezúttal öt helybeli alkotó vett részt a munkában, amelynek során a korábbi években elkészült alkotásokat restaurálták, mert mint mindenre, a fára is ráfér a gondoskodás, ugyanis az, amit nem szeretnek folyamatosan, bizony megsínyli a környezeti hatásokat.

– Az idei rendezvényünk a helyzetre való tekintettel szűkített létszámú volt, így az elmúlt kilenc év szobrainak felújítását, átfestését tűztük ki célul. Négynapos tábort terveztünk, amibe egy kicsit az idő is közbeszólt, hiszen az esőzés hátráltatta a szabad ég alatt végzett a munkát, ezért még két nappal megtoldottuk a közös munkát. Készítettünk egy padot, amelyre rákerült a kilenc év táboraiban részt vevők neve és azoknak a helységeknek a neve, ahonnan a vendégek érkeztek, mivel szlovéniai, szlovákiai és magyarországi fafaragók is rendszeresen jöttek hozzánk. Ezt a padot emlékként és hálánk jeléül az önkormányzatnak ajándékoztuk, mivel az ő támogatásukat is élvezhettük az évek során, csakúgy mint a helyi közösségét. Most öt résztvevőnk volt. Helyi fafaragók, akik visszatérő vendégek, és a domború fafaragást tanulgatták, idén pedig a festésen volt a hangsúly – mondta Erdélyi István.

A résztvevők között egészen fiatalok, tanulók is voltak, akik tanult szakmájuktól eltérően érdeklődést mutattak a fafaragás iránt. A helybeli Beszédes Emese egészségügyi szakon tanul, és egy ismerőse által került be a csapatba, amelyet nagyon megszeretett az évek során.

– Nem rögtön a faragással kezdtem, hanem az alapoktól, először csak a kisebb munkálatokba vontak be, utána azonban már rám merték bízni a domború faragást is. A padok elkészítésében volt jelentős részem, emellett más munkálatokban is részt vettem. Idén a kopjafákat is tanulmányoztam, ugyanakkor segítettem a felújításban is, azt viszont sajnálom, hogy nem készülhettek új szobrok – mondta Emese, aki szerint ez a fafaragótábor kiváló hely a tanulásra.

Az oromhegyesi tábor Krisztus-szobrát szombaton délután ünnepélyes keretek között Utasi Jenő plébános meg is szentelte a vendégek, elöljárók jelenlétében, azt remélve, hogy legközelebb már újra lehetőségük nyílik arra, hogy külföldi vendégeket is köszönthessenek a táborban.