2024. április 27., szombat

Bajsai hétköznapok

A kellemetlen szagok megkeserítik az emberek életét

A koronavírus miatt számos nyári rendezvény meghiúsult vagy halasztódott, így Bajsán is elmaradt a falunapi ünnepség júniusban. Habár a hagyományos búcsú megrendezését hivatalosan lefújták, vasárnap mégis megjelent néhány merész árus a piactéren. A faluban élők mindennapjait továbbra is megkeseríti az állati tetem-feldolgozóból rendszeresen áradó bűz, illetve a Krivaj patakocskában hömpölygő szennyvíz szaga, és türelmetlenül várják, hogy a helyzet, ezzel az életminőségük javuljon. Lackovics Károly, Bajsa tanácselnöke elmondta, hogy jelenleg a település minden erejével a fürdőmedence melletti infrastruktúra befejezésén fáradozik.

– A végéhez közeledik a medencéhez tartozó toalettek, tusolók, öltözők és a lacikonyha befejezése. Négy-négy öltözőt alakítottunk ki a szilárd építésű részben, a toalettek mellett, illetve még néhányat könnyű elemes építési anyagokból. Ami még hátra van, gyermekmedencét is szeretnénk kiépíteni, jelenleg a terveztetés végénél járunk – tudtuk meg Lackovicstól, aki elmondta azt is, hogy aggódnak, mivel a helyzetre való tekintettel kevesebb pénz folyik be a községi költségvetésbe, ami beleszólhat több fejlesztési-fenntartási tervbe.

– Mindaddig, amíg a fürdő nem termel hasznot, a helyi közösség feladata lesz fenntartani. Tudni kell, hogy egész évben ugyanolyan karbantartást igényel a medence, mint mondjuk az idegenforgalmi szezonban, mert az építményt úgy tudjuk megvédeni az időjárás viszontagságaitól, ha folyamatosan víz alatt tartjuk. Ez magával vonja az igen költséges  víztisztító vegyszerek adagolását is – mondta el Lackovics, aki elmondta még a hétvégi búcsúval kapcsolatban, hogy a helyi közösség tiszteletben tartva a községi válságtörzs javaslatát, lefújta a falu búcsúját. Ennek ellenére kevesebb számban, de jelentek meg árusok a piactéren.

– Érthető, hogy az eladók is szeretnék megkeresni a napi betevőjüket, ugyanakkor szem előtt kell tartanunk az előírásokat is. Ezért az idén valamennyi bajsai program csorbát szenved, így például a falunkban rendezendő jubileumi MIRK is elmaradt – tette hozzá Lackovics, és elmondta azt is, hogy az idén Bajsának nélkülöznie kell a vadászturistákat, illetve valamennyi külföldi vendéget.

Plohl Edvin, a helyi közösség titkára arról számolt be, hogy a fürdő körüli munkálatokra az idén 8,5 millió dinárt tudnak fordítani, ennek az összegnek viszont egy jelentős része a tavalyi munkálatokra szánt pénzek fennmaradt része, átirányítva az idei évre.

– Habár mi csupán jövőre nyitjuk meg a medencét, de a koronavírus miatt kialakult helyzet már most számos kérdést vet fel a fenntartása körül, és több bizonytalanságot hozott magával. Az egyik, hogy ha korlátozva lesz a fürdőzők száma, akkor az ránk milyen módon érvényes, hogyan érinti a fenntartásra vonatkozó anyagi lehetőségeinket, ha tisztában vagyunk azzal, hogy csupán pár hónapig tart a szezon. Egyszóval, nagyon nehéz terveznünk bármilyen téren. Egy biztos, hogy jövőre megnyitjuk a medencét – mondta el a helyi közösség titkára, aki elárulta azt is, hogy az elmúlt napok hirtelen jött esőzése több bajsai utcában komoly gondot okozott

– Voltak olyan utcák, ahol a hirtelen lezúdult esővíz megsüllyesztette az aszfaltot, máshol az udvarok felé tört utat magának. A Szerb, a Proletár, a Vízimalom és a Topolyai út egy-egy szakaszán folytak a napokban sürgős munkálatok. Továbbá a polgárok több alkalommal is jelezték, hogy a sírkertben nagyon aktuálissá vált a fák metszése, gallyazása, elsősorban a népnyelven katolikus temetőnek nevezett részben. Ezt múlt szombaton egy magyarkanizsai cég közreműködésével sikerült megoldanunk – hallhattuk Plohl Edvintől, aki elmondta azt is, hogy ebben az évben a falunapi vigalom ugyan elmaradt, de az újszülötteket és a szüleiket megajándékozták. Továbbá a következő időszakban azon munkálkodnak, hogy további 30 új izzót szereltessenek a karókra, a közvilágítás javítása érdekében, illetve 14 új pad elhelyezését vették tervbe a Topolyára vezető kerékpárút mentén és Bajsa központjában.