2024. április 27., szombat
EGY GYAKORLÓ APA NEM MINDENNAPI MINDENNAPJAI

De nehéz az iskolatáska, vagy mégsem?

A nyár rákapcsolt ezerrel, és ez sajnos a koronavírusra is elmondható. Eddig az sem jelentett nagy gondot, ha nem vittek kulcsot magukkal (minél kevesebb dolgot visznek, annál kevesebb az esély az elvesztésükre), most viszont védőmaszk nélkül nem mehetnek sehova.

Katával „COVID-mentes” övezetben

Katával „COVID-mentes” övezetben

Természetesen bringázás közben nem kell viselniük, de ha megszomjaznak, és beugranak a boltba vízért, vagy hűsölni szeretnének a Promenadában, akkor nélkülözhetetlen. Eleinte csak a patikában kapható sebészeti maszkokat adogattam nekik, de most már sikerült szerezni pamutból készülteket, amelyek könnyen moshatók, és egyszerűbben alakíthatók. Ez az utóbbi nem mellékes, mert Katának minden patikában kapható maszk nagy volt, és csak külön ügyeskedéssel lehetett úgy felhelyezni, hogy letakarja a száját meg az orrát, de a szeme szabadon maradjon. Ki gondolta volna egykor, hogy a nyarat a gyerekeink maszkban töltik, vagy hogy 2 méternyire nem szabad megközelíteni senkit a Strandon?

Ráadásul augusztusban, amikor a nyár szokásosan megmutatja a fogát, és suli előtt még minden percet ki kell használni, és a Duna alacsony, és tele van (vagy volt) fürdőzővel. A COVID-őrület nem kegyelmez senkinek, kérdés, mi lesz egyáltalán a suliból, minden héten más információk látnak napvilágot. Egyszer azt mondják, mennek majd iskolába, aztán azt, hogy kicsit online, kicsit igazi tanítás lesz, ezután meg, hogy majd minden iskola eldönti, településtől függően, hogyan alakul az oktatás őszre. Előddel dumáltunk valamelyik nap a suliról, ő most nyolcadikos lesz, és nagyon nem mindegy, miként alakul az utolsó év. Elmondta, nem érti, hogy ha egy héten járnak iskolába, és pl. két hétig nem, akkor ennek mi az értelme? Merthogy, ha egy tanteremben ülnek egy hétig a tanulók, akkor mekkora az esély arra, hogy nem kapják el egymástól a vírust? És akkor milyen megfontolásból születhet egy olyan döntés, hogy azután meg egy vagy két hétig online tanulnak? Mi lesz, ez valami túlélősdi? Aki nem betegszik meg, az jöhet egy hét után is, aki igen, annak nem volt szerencséje?

Márki tavaly kapott új iskolatáskát, és használta jó fél évig, ki tudja mikor veszi fel újra a hátára.

Tény, hogy a következő időszakban sokkal nagyobb felelősség hárul a szülőkre, merthogy valakinek mindig a gyerekekkel kell maradnia otthon, és ez mellett természetesen biztosítani kell az online oktatáshoz szükséges kellékeket. Ja igen, a tanító néni és a tanár szerepét is el kell majd játszani, úgy tűnik, most nem egy-két hétig, hanem ki tudja meddig.