2024. április 18., csütörtök

A járványhelyzet stabil, az óvintézkedések maradnak

A legfrissebb járványügyi adatokról a válságstáb sajtótájékoztatóján számoltak be. Szerbiában az elmúlt 24 órában 6559 vérmintát teszteltek, 211 személynél mutatták ki a Sars-Cov-2 vírus jelenlétét. Ebben az időszakban 4 beteg  hunyt el a fertőzés szövődményeinek következtében, ezzel 674-re növekedett a koronavírus áldozatainak száma.

A betegek közül 73-an lélegeztetőgép segítségére szorulnak.

Stabilnak mondható a járványhelyzet, de a vírus egyértelműen intenzíven jelen van a társadalomban – emelték ki a hétvégén adott nyilatkozataikban a járványügyi szakemberek. Mindannyian az óvintézkedések betartásának fontosságára hívták fel a figyelmet.

Szombat óta négy ország, Észak-Macedónia, Horvátország, Bulgária és Románia állampolgárai csak akkor léphetnek Szerbia területére, ha rendelkeznek 48 óránál nem régebbi, negatív koronavírusteszttel. 

A döntést a köztársasági egészségügyi válságstáb a térség járványügyi helyzetét elemezve hozta meg, és nincs kizárva, hogy a közeljövőben módosítja, amennyiben az indokolttá válik – mondta el a témával kapcsolatban Branislav Tiodorović epidemiológus, a válságstáb tagja. Rámutatott, ha a továbbiakban az újabb fertőzések száma csökkenő tendenciát mutat, a szerbiai állampolgárok részére Magyarország hatályon kívül helyezheti a negatív tesztek felmutatásának kötelezettségét.