Fontos telefonszámok Vajdaságban

Vajdasági Közegészségügyi Intézet 021/4897-800, 064/8028-894 és 064/8028-895 Zombori Közegészségügyi Intézet 025/412-888 és 062/1956-866 Pancsovai Közegészségügyi Intézet 013/322-965 és 062/886-9721 Mitrovicai Közegészségügyi Intézet 022/610-511, 064/8092-911 és 064/8092-938 Szabadkai Közegészségügyi Intézet 024/571-333 és 064/1009-276 Nagykikindai Közegészségügyi Intézet 0230/421-102, 062/8833-841 és 062/8833-877 Nagybecskereki Közegészségügyi Intézet 023/566-345 és 069/210-1102

Bővebb információkért kattintson ide

Biztonságosan, túlterheltség nélkül

Az oktatásügyi miniszter a szakszervezeti vezetőkkel tárgyalt – Mladen Šarčević: Tisztáztuk a pedagógusok munkájával kapcsolatos dilemmákat

SzaB

2020. augusztus 13., 19:33

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

Mladen Šarčević oktatásügyi miniszter csütörtökön tárgyalt a pedagógus-szakszervezetek képviselőivel. A találkozón jelen voltak a Szerbiai Oktatási Szakszervezete, a Szerbiai Oktatásügyi Dolgozók Szakszervezete, az Oktatásügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniója és a Függetlenség tanügyi dolgozók ágazati szakszervezete képviselői. A megbeszélésen az általános és a középiskolai tanítás megszervezésére vonatkozó modellek kerültek napirendre – áll az oktatásügyi minisztérium közleményében.

– Mindegyik kérdéssel kapcsolatban megtaláltuk a közös nyelvet. Egyetértettünk abban, hogy minden oktatási intézmény más, és mindegyiknek megvannak a sajátosságai. Az iskolák az autonómiájukkal összhangban dönthetnek arról, hogy melyik felkínált modellt választják – emelte ki Mladen Šarčević. Mint hozzátette, hogy a találkozón építő jellegű javaslatok születtek. A minisztérium munkacsoportjai továbbra is dolgozni fognak, és folytatni fogják a terep felmérést. Tizenöt napon belül újabb találkozót fognak tartani.

A tárcavezető szerint ez a találkozó a megfelelő időben valósult meg. A szerbiai oktatás ügyében az illetékes minisztérium elsőként a kormánnyal, majd a válságstábbal tárgyalt. A pedagógus-szakszervezetek képviselőit az iskolaigazgatóságok és az intézményvezetők előtt hívták be.

– Átnéztük az oktatás megszervezésére vonatkozó útmutatót, és igen építő jellegű javaslatokat kaptunk a szakszervezetek képviselőitől a középiskolai oktatással, az iskolák tanteremhiányával és az osztályzással kapcsolatban –hangsúlyozta a miniszter.

– Fontos, hogy ne legyenek félreértések az oktatásban dolgozók munkaidejével kapcsolatban. A negyvenórás munkahetet és a tanárok óraszámát is tiszteletben kell tartani, és ez az igazgatók felelőssége. A mi dolgunk, hogy minél több útmutatást adjunk nekik – szögezte le Šarčević. Mint kiemelte, semmi sem igaz abból a feltevésből, hogy a tanároknak délelőtt az iskolában kell dolgozniuk, majd délután az online platformokon vagy a televízióban kell folytatniuk a munkát.

A tárcavezető elmondta, hogy az a tanár, aki több csoporttal dolgozik az iskolában, azon a napon befejezte a munkáját. Azok a tanulók, akik otthon maradtak, távoktatásban követhetik a tanítást. A miniszter szerint megoldották a tanárok és a diákok túlterheltségének problémáját. Mint kiemelte, a tanárok csak akkor dolgoznak majd az online platformon, amikor ki kell egészíteni az óraszámokat. Az iskolákban történő oktatás során az alsós tanítóknak lesz a legtöbb munkájuk, ők kitöltik majd a munkanormát.

Szerinte az alsós osztályokkal való munkába órarend szerint más tanárokat is be kell vonni a munkába, mint például az idegennyelv tanárokat, a hitoktatókat, a polgári oktatást tanító tanárt. Azokon a helyeken, ahol nincs elég tanár, a tanári szakon tanuló mesterhallgatók is be tudnak segíteni.

Ružica Todić Brdarić, a Függetlenség tanügyi dolgozók ágazati szakszervezetének képviselője elmondta, hogy találkozón elemezték a felkínált oktatási modelleket. Mint kiemelte, számukra a tanulók és a tanárok biztonsága a legfontosabb. Fontos, hogy tiszteletben tartsák a negyvenórás munkahetet a tanügyi dolgozók számára. Mladen Šarčević ígérete szerint ezt meg fogják tenni.

Zvonimir Jović, a Szerbiai Tanügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniója alelnöke szerint jó, hogy a gyerekek visszatérnek az iskolába, de teljes mértékben oda kell figyelni a diákok és a dolgozók biztonságára. A szakszervezet kifogásolta a diákok számára és a tantermek nagyságára vonatkozó előírást, és ők is szorgalmazták a negyvenórás munkahét tiszteletben tartását. Javasolták, hogy a krónikus betegségben szenvedő tanárok ne járjanak be az iskolába, hanem online kapcsolódjanak be a tanításba.

 

 

 

 

 

 

 


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége