2024. március 29., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

A Balkánról csak Szerbiát érdekli az orosz vakcina

A szakértők szerint indokolatlan az aggodalom, ellenőrzés nélkül Szerbiában nem kerül forgalomba egyetlen védőoltás sem

A hazai és a külföldi járványügyi szakértők, továbbá virológusok, illetve egyéb szakértők mostanra arra a megállapításra jutottak, hogy a SARS-CoV–2 vírus, a korábbiakban reméltekkel ellenben, nem tűnik el magától, azaz addig körforgásban marad, amíg a társadalom bizonyos hányada nem szerez immunitást. Ennek két módja van: a természetes úton szerzett, kollektív immunitás, valamint a mesterséges, vakcinával történő immunizáció. Jelenleg több mint száz gyártó verseng egymással, hogy melyikük állítja elsőként elő a koronavírus új típusa ellen hatékony, de egyben biztonságos vakcinát. Embereken végzett klinikai kutatásokat eddig tíz oltóanyaggal kezdtek meg. Az oroszok ennél tovább jutottak: a világon elsőként jegyezték be a Covid–19 elleni vakcinát, és két héten belül tervezik a gyártás megkezdését. Azóta egymást követik az értékelések, hogy mire számíthat az emberiség annak az oltóanyagnak a tekintetében, amelyet a szakmai értékelések szerint nem teszteltek kellőképpen.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

ANNYIRA BÍZIK BENNE, HOGY FELVESZI

Sergej Boljević tüdőgyógyász és patofiziológus, egyetemi tanár Moszkvában a B92 hírportál összeállítása szerint a montenegrói médiának nyilatkozva kifejtette: a Szputnyik V névre keresztelt védőoltás az eddigiekben biztonságosnak bizonyult. A védőoltást állatokon és embereken tesztelték, egyelőre semmi nem utal arra, hogy indokolt lenne aggódni – tette hozzá, mondván, hogy a Gamaleja Intézet immár 40 éve dolgoz ki védőoltásokat, és 25 évvel ezelőtt ez az intézet állította elő az első vektorvírus- vakcinát. A vektorvakcina alapját egy vírus képezi, az említett védőoltásban ez az adenovírus – magyarázta Sergej Boljević, hozzátéve, hogy korábban az ebola és a MERS ellen készítettek hasonló elven alapuló vakcinát. Az összes többi kutatás a nulláról kezdődött, az orosz vakcina 70 százalékban valójában már februárban elkészült – közölte Sergej Boljević, majd arról beszélt, hogy az oroszországi szabályozás értelmében a védőoltást a klinikai tesztelés harmadik és egyben utolsó fázisának a megkezdése előtt is be lehet jegyeztetni. A moszkvai egyetemi tanár elmondása szerint eddig 20 ország jelezte a védőoltás iránti érdeklődését, a balkáni térségből értesülései szerint egyedül Szerbia. A Večernje Novosti hírösszeállíttásának értelmében Sergej Boljević azt szintén megerősítette, hogy októberben ő is felveszi az orosz védőoltást, hogy „saját példáján bizonyítsa, bízik annak hatékonyságában és biztonságosságában.”

„AZ OROSZ TUDÓSOK JÓK”

Ana Gligić virológus sem kételkedik az orosz vakcina hatékonyságában. A Blic napilapnak nyilatkozva elmondta, hogy rendkívül jó megoldásnak tartja, hogy a vakcina elölt kórokozót tartalmaz, mivel az „adenovírus túlságosan széles körben elterjedt az emberi populációban, így nem lett volna tanácsos, ha élő-gyengített kórokozóval dolgozták volna ki a védőoltást”.

– Az adenovírus a vektor, azaz a hordozó. Ez nem okoz megbetegedést. A hordozóba építették bele a koronavírus azon részét, amelyik immunválaszt vált ki. Az orosz kutatók rendkívül jók, nem kételkedem benne, hogy a védőoltás biztonságos. Abban sem kételkedem, hogy az orosz tudósok magukon is tesztelték a védőoltást – fogalmazott Ana Gligić.

Predrag Kon epidemiológus korábban a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva azt mondta, számára aggasztó, hogy mindenki csodát vár a vakcinától, noha csodák nincsenek. A vakcina, amelyik egyszer elkészül, biztosan nem nyújtja a legmegfelelőbb és legbiztonságosabb védelmet a koronavírus új típusával szemben, ám ennél többre jelenleg nem számíthat a világ – véli Predrag Kon.

„NEM JÁTSZANAK AZ EGÉSZSÉGGEL”

Tomislav Radulović epidemiológus, immunizációs szakember azon az véleményen van, hogy a világon egyetlen tudós sem engedné meg, hogy veszélyes, vagy nem hatékony védőoltást kínáljanak fel a társadalomnak. Az is elképzelhetetlen, hogy bárki olyan védőoltást hagyjon jóvá, amelyik nem vált ki immunválaszt, vagy súlyos mellékhatások lépnek fel következtében, nyomatékosította ez a szakértő, mondván, hogy felesleges az aggodalom, hiszen mielőtt bármilyen védőoltást elérhetővé tesznek Szerbiában, azt először a Torlak Virológiai Intézet szakemberei ellenőrzik.

– Kivizsgálják, hogy a vakcina felvételét követően milyen reakciók lépnek fel és milyen az immunválasz. Ezek nélkül az ellenőrzések nélkül egyetlen oltóanyag sem kerülhet forgalomba – fogalmazott Tomislav Radulović a Blic napilapnak nyilatkozva.

Darija Kisić Tepavčević epidemiológus szintén azzal érvelvén próbálta eloszlatni az orosz vakcina kapcsán felmerülő kétségeket, hogy Szerbiában egyértelmű, törvényes szabályok szernint lehet megkezdeni egy-egy oltóanyagot használni. A biztonság és a hatékonyság az első számú prioritás – emelte ki Darija Kisić Tepavčević, mondván, hogy teljesen mindegy, milyen bizonylatokkal rendelkezik egy adott oltóanyag, annak alkalmazását a szerbiai Gyógyszer és Gyógyászati Segédeszközök Ügynökségének is jóvá kell hagynia.

Ha egy védőoltást külföldön regisztrálnak, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy Szerbiában is bejegyzik – nyilatkozta korábban Miroslav Savić, a Gyógyszer és Gyógyászati Segédeszközök Ügynökség gyógyszerbejegyzési bizottságának tagja a Nova S hírportálnak nyilatkozva. Mint hozzátette, mielőtt elkezdenének bármilyen védőoltást használni Szerbiában, azt előre meghatározott eljárásban ellenőrzik. Ez az eljárás Miroslav Savić elmondása szerint átlagban két-három hónapot vesz igénybe, onnantól kezdve, hogy a védőoltás, vagy valamelyik gyógyszer, forgalmazója átadta a vonatkozó kérvényt. Egyelőre nem tudni, hogy valamelyik Covid-védőoltás gyártója, illetve forgalmazója – ez nem állami, hanem gazdasági társaság – mikor kezdeményezi az oltóanyag Szerbiában történő bejegyzését – emelte ki Miroslav Savić.

247 újonnan azonosított fertőzött – 3 elhunyt

A csütörtöki járványügyi jelentés értelmében egy nap alatt 9100 koronavírustesztet végeztek el, ebből 247 eredménye volt pozitív, a pozitív teszteredményeknek az aránya 2,7 százalék. Lélegeztetőberendezés segítségére 78 személynek van szüksége. Egy nap alatt hivatalosan 3 személy hunyt el a betegség szövődményeinek a következtében, ezzel 661-re növekedett az elhunytaknak a száma, a halálozási arány 2,28 százalék. Jelenleg 2220 személyt gyógykezelnek kórházban. A járvány kezdete óta hivatalosan 28 998 személy betegedett meg.