2024. április 27., szombat

Görögország korlátozza a szerb állampolgárok beutazását augusztus végéig

Görögország meghosszabbította a belépési korlátozást több ország esetében augusztus végéig, melyek között szerepel Szerbia is. A görög külügyminisztérium ugyan nem erősítette meg a hírt a Szerbiai RTV érdeklődésére, de megismételték, hogy a korábbi korlátozó intézkedés augusztus 14-éig van érvényben. Más értesülések szerint a görög Hivatalos Közlönyben már megjelent a korlátozó intézkedésekről szóló határozat, ami szombaton, 15-én lép életbe és a korábbi intézkedések egyesenes folytatását jelenti augusztus 31-éig. A korlátozás egyaránt vonatkozik a közúti, a légi és a vízi közlekedésre, de nem vonatkozik az Európai Unió, a schengeni övezet, és néhány más ország állampolgáraira, mint pl. Ausztrália, Grúzia, Kanada, Japán, és mások. A szerb állampolgárokra viszont vonatkozik.

Az intézkedést a görög hatóságok a koronavírus elleni védekezéssel indokolják. A mediterrán állam egyébként sikeresen vette fel a harcot a vírussal szemben, de az utóbbi napokban ugrásszerű megnőtt a fertőzöttek száma. A worldometers.info adatai szerint tegnap majdnem 200 új beteget jegyeztek, míg július végén ez a szám a száz közelébe sem ért.

A nyaralásra vágyóknak jó hír, hogy a szerb állampolgárok Törökországba ellenőrzés nélkül bejuthatnak, szabad az út Bosznia-Hercegovinába, Albániába és Egyiptomba is. Horvátországba sem lehet belépni 72 óránál régebbi, negatív PCR-teszt nélkül. Görögországba viszont július 1-jétől előzetes elektronikus bejelentkezés szükséges, legkésőbb 48 órával az országba való utazás előtt. A jelentkezés nyomán a megadott e-mail-címre megfelelő QR-kódot küldenek, amit fel kell mutatni a határszerveknek. Ez alapján döntik el a görög egészségügyi illetékesek, hogy folytathatjuk-e utunkat, vagy további tesztelésre van szükség. A legfrissebb értesülések szerint ez az intézkedés marad augusztus végéig érvényben.