2024. április 26., péntek

Rosszul jártak a méhészek az idén

Mintegy nyolcvan százalékkal az átlag alatt a mézhozam

Már több teherautó mézet jelentettek be mintavételre a szerbiai méhészek. Ez az első lépés, ezután következik az elemzés, a homogenizálás és a kivitel a külföldi piacokra, amely a Naš med mézfeldolgozó és csomagolóüzemen keresztül valósul meg – nyilatkozta a Tanjugnak Rodoljub Živadinović, a Szerbiai Méhészegyesületek Szövetségének (SPOS) elnöke. Mint elmondta, a méz ára tűrhető, de sajnos nagyon gyenge az idei méztermés. A Rača községben található üzemnek köszönhetően, amelynek a fejlesztésébe az utóbbi időben egymillió eurót fektettek be, a méhészeknek is világos lett, hogy kisebb haszonkulccsal is működhetnek a mézcsomagoló cégek – fejtette ki az elnök.

Mézcsomagoló üzem (Fotó: MTI)

Mézcsomagoló üzem (Fotó: MTI)

– Megfizethető áraink vannak. Amikor nyilvánosan felkínáltuk, a legjobbak voltak a piacon, így a csomagolói cégek is kénytelenek voltak alkalmazkodni. Most a méhészek is láthatják, hogy mennyit ér a mézfeldolgozó vállalatunk, mivel a mézcsomagolás ára a minimumra csökkent, aminek így is kell lennie – közölte Živadinović.

A méhészek egész évben bejelenthetik a mézet az üzemnek, és az egész összeg ki lesz a számukra fizetve, még mielőtt kimenne a raktáraikból. Az időjárás miatt ez az év rendkívül kedvezőtlenül alakult a méhészek számára. A SPOS becslése szerint a mézhozam akár 80 százalékkal is csökkenhet az idén. A piac már reagált, a méz kilogrammonkénti ára néhol már elérte a 200 dinárt. A kevesebb hozam miatt azonban több hamis és behozatali mézre számítanak.

– Egy eurócent különbségért van, aki kész feláldozni a saját termelését, kooperánsait, ezért is hoztuk lére az üzemet, hogy ez ne történhessen meg. Küzdenünk kell a behozatali és a hamis méz ellen.

Živadinović hozzátette, a méz közvetítő nélkül érkezik a piacra, ezért a fogyasztónak Szerbiában most először teljes ellenőrzése és rálátása lesz arra, hogy mit is vásárol.