2024. április 27., szombat
EURÓPAI KUPAPOROND

Szupertorna Lisszabonban

Lewandowski egész évben szárnyal a bajoroknál (Fotó: Beta/AP)

Lewandowski egész évben szárnyal a bajoroknál (Fotó: Beta/AP)

Papírforma- és meglepetéseredményekkel tért vissza csaknem fél éves szünet után a legrangosabb európai kupasorozat. Pénteken este a BL-nyolcaddöntőben a Juventus – még Sarri vezetésével – Ronaldo segítségével 2:1-re nyert a Lyon ellen, de az idegenben lőtt gólok miatt mégis a francia csapat jutott a legjobb nyolc közé. A Manchester City kettős győzelemmel búcsúztatta a rekorder Real Madridot. Guardiola legénysége főleg Varane hibái miatt diadalmaskodott 2:1-re, s 4:2-es összesítéssel kvalifikálta magát a negyeddöntőbe. A lefújás után az idei BL-szezon egyik legmeghatározóbb pillanata játszódott le a gyepszőnyegen: a nézők nélküli üres stadionban két legenda, Guardiola és Zidane hosszú perceken át tanácskozott. Szombaton a Bayern igazolta, hogy a titulus egyik legnagyobb várományosa: Hans Flick fiai 4:1 arányban padlóra küldték a Chelsea-t. A münchenieknél Lewandowski két gólt rúgott, mindemellett pedig még két gólpasszt is kiosztott. Az este másik összecsapásán a Barcelona egy félidőnyi jó játékkal elintézte Gattuso Napoliját. A katalánok győzelmében kulcsszerepet játszott a csapat hatszoros aranylabdása, Lionel Messi.

A Bajnok Ligája szerdán már a negyeddöntőkkel folytatódik. A torna zárószakaszában egymeccses párharcokat rendeznek Lisszabonban. A most továbbjutó együttesek mellett a versenyfutáshoz csatlakozik az Atalanta, az Atlético, a Leipzig és a PSG is. Az elődöntőket augusztus 18-án és 19-én, a döntőt 23-án rendezik a portugál fővárosban.

BL-nyolcaddöntő: Juventus–Lyon 2:1 (tj. a Lyon 2:2, idegenben lőtt több góllal), Manchester City–Real Madrid (tj. a Manchester City 4:2-vel), Barcelona–Napoli (tj. a Barcelona 4:2-vel), Bayern–Chelsea 4:1 (tj. a Bayern 7:1-gyel). A negyeddöntő párosítása (auguszt 12–15.): Atalanta–PSG, Leipzig–Atlético, Barcelona–Bayern, Manchester City–Lyon.

EURÓPA-LIGA

Kicsik a nagyok ellen

Ma este (21 óra) semleges helyszínen, Kölnben és Düsseldorfban a negyeddöntőkkel folytatódik az Európa-liga. Az Inter a Leverkusennel, a Manchester United pedig a Köbenhavn együttesével mérkőzik meg. A fogadóirodák esélylatolgatása szerint az olasz és az angol gárda az egyértelmű favorit. Antonio Conte Nerazzurrija impozáns produkciót nyújtott a Serie A hajrájában, a múlt héten pedig Lukaku vezérletével jutott a legjobb nyolc csapat közé. Ole Gunnar Solskjæréknak könnyed kiruccanás is lehet a dánok elleni párharc, főleg, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a fiatal manchesteri csatártrió – Martial, Rashford és Lingard – az utóbbi időben lehengerlő játékkal menetelt a Premier League harmadik pozíciójáig. Jelzésértékű lehet ugyanakkor, hogy a Köbenhavn a visszatérés után meglepően magabiztosan, 3:0-val kiejtette a török bajnok Başakşehirt.

Svéd és gibraltári ellenfél

A koronavírus-járvány miatt különleges helyzet állt elő az európai kupasorozatoknál. Az egyik idényt még be sem fejezik a csapatok, máris kezdik a másikat. Vasárnap az UEFA központjában kisorsolták a Bajnokok Ligája selejtezőjének első körét, melyben a magyar bajnok Ferencváros és a szerb bajnok Crvena zvezda is érdekelt volt. A sorsolás mindkét csapatnak kedvezett, hiszen az egymeccses párharcot augusztus 18-án vagy 19-én hazai pályán játszhatják le az együttesek. A Ferencváros a svéd Djurgårdennel vív csatát, a Crvena zvezda pedig a lehető legkönnyebb ellenfelet, a gibraltári Europát kapta riválisként. A mérkőzéseken a rendes játékidő döntetlenje esetén kétszer tizenöt perces hosszabbítás, majd tizenegyespárbaj következik.

A 2020/2021-es BL-szezon selejtezője, érdekesebb párharcok: Ferencváros–Djurgården, Crvena zvezda–Europa, Celtic–Reykjavik, Budućnost–Ludogorec, Maccabi Tel-Aviv–Riga, Dinamo Tbiliszi–Tirana, Celje–Dundalk.