2024. április 27., szombat

Nem lehet megunni

Interjú Rózsa Árpád mogyorótermesztővel
Rózsa Árpád (Gruik Zsuzsa felvétele)

Rózsa Árpád (Gruik Zsuzsa felvétele)

A mogyoró nemcsak finom, de csupa egészség: telítetlen zsírsavat és fehérjét is tartalmaz, valamint a C-vitamin-tartalma sem elhanyagolható. A zentai Rózsa Árpád tornyosi földjén termeszti a mogyorót, amelynek egy részéből mézes mogyorókrémet készít, a többit pedig nyersen vagy pirítva értékesíti. Termékei Nutly márkanéven megtalálhatók a zentai piacon, de a közösségi médián keresztül is fölvehetjük vele a kapcsolatot. Több mint tíz éve foglalkozik mogyorótermesztéssel, de állítja: munka közben a mai napig rendszeresen eszik a termésből, hiszen a mogyoróra nem lehet ráunni. Rózsa Árpádot arról kérdeztük, hogyan fogott bele a mogyorótermesztésbe és a mogyorókrém-készítésbe, valamint hogy mennyi munka van mindezzel.

Miért éppen a mogyoró?

– Még élt az édesapám, amikor eldöntöttük, hogy mogyorót telepítsünk a viszonylag kicsi, hat holdas földünkre. Ez a föld Tornyoson van, ott éltek a nagyszüleim. Olyan növényt kerestünk, ami kisebb földterületen is értékes, így esett a választás a mogyoróra. Különböző olasz fajtáim vannak, a legtöbbjük kerek, átlagos nagyságú, de van köztük olyan is, ami hosszúkás alakú és nagyobb szemű.

Miért kezdtél el mogyorókrémet készíteni?

– Amikor először volt jelentősebb termésem, ezt sikerült is eladnom nagybani áron. Ezzel meg is voltam elégedve, de jött a következő év, amikor az időjárás miatt rosszabb volt a termés. Ezt a kevesebb mennyiséget nem nagybani áron szerettem volna értékesíteni. Korábban is gondolkoztam már azon, hogy természetes mogyorókrémet készítsek, úgyhogy megpróbálkoztam vele. Először Zentán, ismerősökkel kóstoltattam meg a mogyoróvajat, aztán szépen lassan megismerték a környéken a terméket.

A receptet te magad állítottad össze?

– Nincs semmiféle titkos receptem, csak mogyoró meg méz van benne. Az arányokat kellett eltalálni, ehhez mérlegen kevergettem, kóstolgattam, följegyeztem az arányokat. Amellett maradtam, amelyik nem túl édes, de jó ízű volt. Próbálkoztam kakaós verzióval is, de azt hamar abbahagytam, mivel a vásárlók zöme szerint jobb, ha nincs benne kakaó, mert úgy már nem érződik annyira a pirított mogyoró intenzív íze. Így maradt a natúr, mézes változat.

Milyen ételek mellé ajánlod a mogyorókrémet?

– Magában is nagyon finom, van, aki édesség helyett eszi. De például bele lehet tenni palacsintába is. Igaz, nem annyira kenhető az állaga, mint a bolti mogyorókrémeknek, de egy kis tejföllel összekeverve gyorsan krémes és kenhető lesz. Kevés tejfölt kell csak használni, az íze attól nem változik. Tejszínnel még nem próbáltam, de valószínűleg azzal is működik. Ezeket viszont közvetlenül fölhasználás előtt érdemes belekeverni a mogyorókrémbe, különben romlandó lesz. A natúr mogyorókrém viszont nem romlik meg, mert nincs benne semmi, ami megromolhatna.

Mennyire gépesített a mogyorótermesztésed?

– Mindenre van gépem, a szedésre, a törésre is. De nem teljesen automata rendszerről van szó, hiszen a töréshez én öntözgetem be a vödrökből a mogyorót a gépekbe. A mogyorókrém-készítéshez is vettem egy gépet, ami teljesen pépesíti a mogyorót. Olyan mértékben pépesíti, hogy szinte úgy folyik, mint az olaj, és csak akkor lesz sűrűbb állagú, amikor hozzákeverem a mézet. Egész évben van vele munka? – Egész évben nincs. Tavasszal kell metszeni és évente legalább egyszer kivagdosni a sarjakat. Nyáron különösebb munka már nincs, mindössze tisztán kell tartani a területet. Ez viszont nem napi szintű munkát jelent. A betakarított mogyorót műanyag ládákban tartom, ami azért jó, mert így helytakarékos a tárolás és megfelelő a szellőzés is. A törést úgy időzítem, hogy mindig annyi megtört mogyoró legyen, amennyire éppen van igény. A mogyoró héjastól pár évig minőségromlás nélkül is tartható.

Milyen időjárás jó a mogyorónak?

A bokor termése pörkölve lesz igazán ízletes Rózsa Árpád (Gruik Zsuzsa felvétele)

A bokor termése pörkölve lesz igazán ízletes Rózsa Árpád (Gruik Zsuzsa felvétele)

– Tapasztalataim szerint a mogyorótermést a virágzás idején befolyásolja leginkább az időjárás. Négy-öt évvel ezelőtt még az volt a normális, hogy február végén elkezdett virágozni, ami tartott március elejéig. Most már annyira enyhék a telek, hogy gyakran ez már januárban megtörténik. Az idén úgy néz ki, hogy jó termés lesz, de az előző két évben a korai mogyorók nem nagyon teremtek. Ha túl korán, esős, fagyos időben virágoznak, akkor nem tud megtörténni a beporzás, így kevesebb lesz a termés.

Mivel kell a legtöbbet dolgozni?

– A már több mint tízéves bokraimat nem nagyon kell metszeni, mert itt már kialakult a végleges formájuk. A nagyobb metszések a fiatalabb bokroknál szükségesek. A szedés elég nagy munka, most már kétféle szedőgépem van. Az előző felszívta a földről a mogyorót, kitakarította a szennyeződéseket, de ehhez előbb motoros avarfújóval össze kellett fújnunk a mogyorót egy sorra, hogy hatékony legyen a fölszívása. Vettem egy másik gépet is, ami teljesen más elven működik. Vízszintes tengelye van, ami felsöpri a földről a mogyorót. Tapasztalatom még nincs vele, az idén fogom először kipróbálni. Remélhetőleg nem kell majd annyit fújni a mogyorót, kevesebb lesz a kétkezi munka.