2024. április 26., péntek

Tandíjcsökkentést követelnek az egyetemisták

Online petíciót indítottak a belgrádi, az újvidéki és a kragujevaci egyetemi hallgatók, amelyben az előttünk álló tanév tandíjának 30 százalékos csökkentését kérik. Az egyetemisták szerint a nehéz gazdasági helyzetben nehezen tudják előteremteni a tanulmányi kiadásaikat, különösen azok, akiket a szüleik tartanak el, de azok is, akik tanulmányaik során a vendéglátóiparban dolgoztak.

A hallgatók jelezték, nem könyöradományt kérnek, csupán a tanulás tisztességes és becsületes árához ragaszkodnak. Meggyőződésük szerint az elmúlt tanév második félévében a karok nem biztosították az oktatás megfelelő minőségét, amit ők megfizettek. Más szóval olyasmiért fizettek, amit nem kaptak meg. Épp ezért több egyetem világszerte még májusban csökkentette a tandíjat.

Vitathatatlan, hogy ez a világjárvány következménye, de az is, hogy az egyetemi és főiskolai karok a tavaszi félév során nem dolgoztak, online előadások is csak néhány karon folytak, a többiek ettől is elestek, sok forrást pedig – amelyek használata beleszámítódik a tandíjba –, nem lehetett igénybe venni – áll a közleményben, melyben megjegyzik azt is, hogy az egyetemisták célja tízezer támogatói aláírás összegyűjtése. Ha kérésüket nem teljesítik, a tüntetésektől és a pertől sem riadnak vissza.