2024. március 29., péntek

Új COVID-kórház épül

Kedden fogadják el a tanévkezdéssel kapcsolatos járványügyi szabályzat javaslatát

Ana Brnabić leköszönő miniszterelnök, Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter és Aleksandar Vulin védelmi miniszter Kruševacon elhelyezték a második COVID-kórház alapkövét. A montázs épület egyike a SARS-CoV-2-járvány második hullámára való felkészülés tartóoszlopának, hangzott el az alkalmi rendezvényen. Ana Brnabić szavai szerint mindenhol a világban arra számítanak, hogy az őszi és a téli hónapok folyamán súlyosbodik a járványügyi helyzet, ezért Szerbia idejében elkezdte a felkészülést, azaz új kórházakat épít és új laboratóriumokat alakít ki. Amennyiben a védőoltás idejében elkészül, vagy a szerbiai társadalom, alkalmazva a jelenleg is hatályos járványügyi intézkedéseket, sikeresen megküzd a járvánnyal, akkor a kórház multifunkcionális létesítményként fog működni és fogadja a Kruševac környéki összes beteget, emelte ki a miniszterelnök. A projektum értéke 1,72 milliárd dinár. A létesítmény kapacitása 500 ágy lesz. A munkálatok befejezésének határideje 2020. december 15. A miniszterelnök örömének adott hangot, amiért a projektum kivitelezője, a Termomont Kft., egy hazai vállalat.

Az esetleges új járványügyi helyzetre készülve Szerbia kórházakat épít és új laboratóriumokat alakít ki (Fotó: Beta)

Az esetleges új járványügyi helyzetre készülve Szerbia kórházakat épít és új laboratóriumokat alakít ki (Fotó: Beta)

Alkalmi beszédében Ana Brnabić külön köszönetet mondott a Szerbiai Katonaságnak, majd sajnálatának adott hangot, hogy korábban a járványellenes küzdelem tekintetében kizárólag a civil egészségügyi dolgozóknak mondott köszönetet fáradtságos munkájukért. A Szerbiai Katonaság nélkül nem sikerült volna ennyire sikeresen fellépni a járvány ellen, nyomatékosította Ana Brnabić.

A miniszterelnök hozzátette, a katonaság tagjai március közepétől gondoskodtak a polgárok biztonságának a megőrzéséről, valamint részt vettek az ideglenes COVID-kórházak (Szerbia 6 településén 11 létesítmény) kialakításában, illetve azok felügyeletében, továbbá a COVID-páciensek és a nem COVID-páciensek gyógyításában. A koronavírus-járvány megmutatta, hogy a korábbiakhoz képest mennyire felkészült a Szerbiai Katonaság, húzta alá a miniszterelnök.

A legfontosabb az, hogy Szerbia felkészült, hogy elegendő kórházi ágy, lélegeztetőberendezés, továbbá PCR-teszt áll rendelkezésre, hangsúlyozta Ana Brnabić. Mint hozzátette, elégedett a néhány hete foganatosított járványügyi intézkedések eredményével, illetve a polgárok fegyelmezettségével. Ha a polgárok felelősségteljesek maradnak, a SARS-CoV-2 következő hulláma nem lesz annyira súlyos, mint amilyennel jelenleg számolnak, tette hozzá Ana Brnabić, majd arról beszélt, hogy a Kruševaci Közkórházban az elmúlt öt évben több mint 350 orvos és egészségügyi nővér, illetve ápoló számára 61 szakmai továbbképzést hagytak jóvá, valamint 1 millió euróval támogatták a létesítmény felszerelésének a korszerűsítését.

Ana Brnabić arra kérte a polgárokat, hogy habár a járványügyi mutatók jobbak, mint amilyenek az elmúlt időszakban voltak és az egészségügyre nehezedő nyomás valamelyest csökkent, a továbbiakban is viseljék a védőmaszkot, tartsák be a javasolt távolságot és mossanak rendszeresen kezet.

Zlatibor Lončar arról biztosította a közvéleményt, hogy a helyi közkórház megkezdett felújítási munkálatait is folytatják, a két projektum egymástól függetlenül valósul meg. A közkórházat felújítják, kibővítik, új felszerelést vásárolnak és új munkahelyeket nyitnak, valamint újabb szakorvosi képzéseket hagynak jóvá, tette hozzá a leköszönő tárcavezető.

A VÍRUS NEM TŰNIK EL

Egyre kisebb az esélye annak, hogy a SARS-CoV-2 vírus magától eltűnik, vagyis nem indokolt abban bízni, hogy az emberiség belátható időn belül megküzd a vírussal, értékelte korábban Predrag Kon epidemiológus, a köztársasági egészségügyi válságstáb tagja a Prva Tv-nek nyilatkozva. Mint hozzátette, védőoltás nélkül a járvány évekig nem ér véget, ugyanakkor amennyiben a polgárok betartják a szabályokat, amelyek közül a maszkviselés és a távolságtartás a legfontosabb, ugyanúgy élhetik az életüket, mint egyébként. A válságstáb tagjának a szavai szerint „túl lehet élni, hogy nem ölelkezünk és nem puszilkodunk”.

Belgrád, a lakosság és a fertőzöttek számának tükrében, jelenleg nem minősül gócpontnak, ugyanakkor fennáll a veszélye annak, hogy a fővárosban és minden nagyobb városban, a vírus hirtelen és gyorsan elkezd ismét terjedni, mondta a folytatásban Predrag Kon, majd rámutatott arra, hogy hamarosan az egyetemisták is visszatérnek a fővárosba, valamint a többi városba, illetve az egyetemista otthonokba, akkor pedig ismét megnövekszik a vírus erőteljesebb terjedésének a veszélye. Már elkezdték kidolgozni a szabályzatot, amely meghatározná, hogy hol különülhetnek majd el a fertőzésgyanús egyetemisták, vagy hol gyógyítják azokat az egyetemistákat, akiknél enyhe kórkép alakul ki, magyarázta Predrag Kon, a járványügyi felmérések szerint az aktuális hullám egyebek mellett a különböző egyetemista összejövetelekre, bulikra vezethető vissza. A szakértő szavai szerint továbbra is tartanak majd olyan összejöveteleket, amelyeket az érvényes szabályok értelmében nem lenne szabad megtartani, ezek mind rizikófaktort jelentenek. A járványellenes küzdelem egyik oszlopa a megbetegedettek gyógyítása és elkülönítése, a másik a velük kapcsolatba kerülő személyeknek az elkülönítése, a harmadik pedig a szabályok betartásának az ellenőrzése, emelte ki Predrag Kon, majd megerősítette, hogy a válságstáb kedden fogadja el a tanévkezdéssel kapcsolatos javaslatot, úgy az általános és a középiskolák, mint a felsőoktatási intézmények tekintetében. Mint az kiderült, már most biztos, hogy tagozatonként legfeljebb 15 diák vehet részt az órákon, amelyek rövidítettek lesznek, egy iskolapadban egy diák ülhet, de bizonyos helyzetekben a maszk viselése is kötelező lesz a diákok számára – az órák közötti szünetekben Predrag Kon elmondása szerint biztosan kötelező lesz maszkot viselniük a gyerekeknek. A középiskolások kapcsán Predrag Kon nem óhajtott részleteket elárulni, annyit jegyzett meg, hogy ennek a korosztálynak a tekintetében továbbra is lehetőségként jelenik meg az online oktatás.

Miután a szerbiai társadalom sikeresen megküzd a járvánnyal, akkor a kórház multifunkcionális létesítményként fog működni (Fotó: Beta)

Miután a szerbiai társadalom sikeresen megküzd a járvánnyal, akkor a kórház multifunkcionális létesítményként fog működni (Fotó: Beta)

Predrag Kon a folytatásban arról beszélt, hogy a védőmaszk kötelező viselésének az eredménye nem maradt el, ugyanakkor az újonnan azonosított fertőzötteknek a száma nem csökken olyan gyorsan, mint ahogyan arra számítottak, azaz nem abban az ütemben csökken, mint akkor, amikor a legszigorúbb intézkedések voltak hatályban. A cél az, hogy az újonnan azonosított fertőzötteknek a száma egy napon nulla legyen, ám ezt a célt nem egyszerű teljesíteni, emelte ki.

2,4 SZÁZALÉK A POZITÍV EREDMÉNYEK ARÁNYA

A szerb kormány honlapján közzétett adatok értelmében egy nap leforgása alatt  819 koronavírus-tesztet végeztek el az országban. Ebből 163 eredménye volt pozitív. A pozitív teszteredményeknek az aránya 2,4 százalék, egy nappal korábban 3,8 százalék volt, azt megelőzően pedig 3,2 és 2,8 százalék. Egy nap alatt hivatalosan 5 személy hunyt el a betegség szövődményeinek a következtében, ezzel 646-ra növekedett az elhunytak száma, a halálozási arány 2,29 százalék. Lélegeztetőberendezés segítségére a légzésben 107 személynek van szüksége. Jelenleg 2873 személyt gyógykezelnek kórházban. A járvány kezdete óta 754.143 koronavírus-tesztet végeztek el az országban. Az azonosított fertőzötteknek a száma 28.262.

A munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai minisztérium jelentésének értelmében az ország felnőttkorúak és idősek otthonaiban jelenleg 229 a megbetegedett lakóknak (vasárnap 255 volt), és 90 a megbetegedett alkalmazottaknak a száma (egy nappal korábban 79 volt).

A járvány június végén történő ismételt fellángolása óta a mai volt az első nap, hogy úgy a pozitív teszteredményeknek az aránya, mint az összes újonnan azonosított fertőzöttnek a száma érdemben csökkent. Ezzel egyidejűleg az említett időszakban a mai volt az első nap, hogy az egészségügyi válságstáb tagjai nem tartottak napi helyzetelemző sajtótájékoztatót. A pénteken elmondottak értelmében az elkövetkezendő időszakban ismét csak szükség esetén tájékoztatják sajtótájékoztató keretében a közvéleményt az aktuális járványügyi helyzetről.